Festivalul „Timotei Popovici”, reluat la Sibiu

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 26 Mai 2013
Sala „Thalia” a Filarmonicii de Stat din Sibiu a găzduit sâmbătă, 25 mai, cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Coral „Timotei Popovici”, o manifestare reluată după câţiva ani, chiar în oraşul în care s-a consacrat. Festivalul a fost organizat în cadrul manifestărilor dedicate împlinirii celor 45 de ani de activitate a Corului de Cameră „Caedonia” din Sibiu.
 
Festivalul „Timotei Popovici”, reluat anul acesta după o perioadă de întrerupere, a fost organizat de Asociaţia „Caedonia” din Sibiu, cu sprijinul Consiliului Judeţean, a Consiliului Local şi a Casei de Cultură, dar şi prin eforturile profesorului Florin Soare, dirijorul Corului „Caedonia” şi vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale Corale din România. Pe scena renumitei săli de spectacole a Filarmonicii din Sibiu au urcat cinci coruri din patru oraşe ale ţării şi au încântat publicul cu un repertoriu divers, de la piese clasice, la cântări bisericeşti armonizate pentru coruri mixte. 
 
Spectacolul a fost deschis de Corul „Caedonia” din Sibiu, dirijat, din 1980, de prof. Florin Soare. Au urmat Corul „Millennium” din Slatina, condus de prof. Alexandru Chirilă Stanciu, corul „Magnificat” din Cluj-Napoca, dirijat de profesorul Alexandru Suciu, corul „Sargeţia” din Deva condus de prof. Nicolae Icobescu, şi corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, condusă de diac. Dan Alexandru Streza.

Memoria unui mare  muzician

Festivalul Coral „Timotei Popovici” a debutat înainte de Revoluţia din 1990, pentru a-l omagia pe marele compozitor, muzician şi dirijor. „Prin acest festival dorim să cinstim memoria marelui Timotei Popovici. Chiar dacă s-a născut în Banat, Timotei Popovici şi-a dedicat mare parte din viaţă activităţii sale de la Sibiu. Noi toţi îl considerăm o personalitate a Sibiului şi ca atare considerăm că este binevenită menţinerea personalităţii sale în memoria urbei. Am adunat în acest an doar cinci coruri, dar pe viitor sperăm să ne bucurăm de o prezenţă şi mai numeroasă”, ne-a spus prof. Florin Soare.
 
Corul „Caedonia” a fost înfiinţat în 1968, prin iniţiativa prof. Doru Constantiniu, cu sprijinul mai multor muzicieni de profesie, dar şi a mai multor amatori cu dragoste faţă de muzică, astfel că s-a născut un cor semi-profesionist. Corul „Caedonia” a participat la numeroase festivaluri, concursuri, emisiuni televizate şi a câştigat un prestigiu internaţional.
 
Manifestările dedicate sărbătorii acestui cor au debutat pe 17 mai, cu mai multe concerte şi recitaluri organizate în cadrul Zilelor Culturale ale Judeţului Sibiu. Din manifestări n-au lipsit un recital în Catedrala mitropolitană, un masterclass şi recitaluri în localităţi din Mărginimea Sibiului. Programul se va încheia sâmbătă, 1 iunie, cu un concert amplu la Agnita, judeţul Sibiu. La finalul festivalului de la Sibiu, dirijorii celor cinci coruri au primit o diplomă de participare, flori şi un caiet cu activitatea şi repertoriul Corului „Caedonia”.