„Fetița cu chibrituri”, premieră la Teatrul Ion Creangă

Data: 14 Ianuarie 2025

De Ziua Culturii Naționale, Teatrul Ion Creangă din Capitală celebrează arta și, implicit, rolul major al creațiilor artistice printr-un nou spectacol pentru copii, „Fetița cu chibrituri”, care are loc pentru prima dată la Sala Mare a teatrului din Piaţa Amzei, în 15 ianuarie, de la ora 18:00. Spectacolul promite micilor spectatori o călătorie unică în lumea imaginației, în care muzica se împletește cu dansul, iar elementele de decor compun o adevărată poezie vizuală. 

Scrisă de Hans Christian Andersen și publicată pentru prima dată în anul 1845, povestea fetiței trimise de-acasă, în plină iarnă, să vândă chibrituri pentru a câștiga bani a impresionat, de-a lungul vremii, generații de cititori și a inspirat numeroși regizori de teatru și film.

Spectacolul „Fetița cu chibrituri”, în regia şi scenariul scris de Andrei Răduț, propune nu doar un final neașteptat, ci și o creativă sondare a imaginarului, prin mijloace care construiesc un mesaj al speranței, al încrederii. „Mi-ar plăcea ca, după ce vor vedea spectacolul, copiii să plece acasă cu gândul că orice ni s-ar întâmpla în viață ni se întâmplă cu un sens. Că o experiență negativă nu trebuie văzută neapărat ca o presiune, ci ca pe o parte dintr-un drum spre ceva mai bun, spre ceva care ne face mai puternici”, declară Andrei Răduț. 

Momentele de dans, la rândul lor, însuflețesc spațiul de joc și dau limbajului artistic o nouă dimensiune. Fiind un spectacol preponderent nonverbal, dansul devine mijloc de comunicare. Ana Iacob, autoarea coregrafiei și a mișcării scenice, spune despre coregrafie că „este influențată de firul narativ, de sentimentele trăite și transmise de personaje și, nu în ultimul rând, se află în relație cu indicațiile regizorale primite, însă și cu universul muzical imaginat de Radu Mihalache. Îmi doresc ca toți cei care vor vedea spectacolul să se racordeze la emoțiile comunicate prin dans și mișcarea scenică și să plece acasă cu sufletele pline”.

Muzica originală și vocea, semnate de Radu Mihalache, conturează, și ele, latura emoțională a repre­zentației. Pentru a da glas acestor trăiri, Radu Mihalache a avut ca referințe muzica clasică și muzica de film. Sonoritatea de orchestră simfonică face ca „Fetița cu chibrituri”, actuala dramatizare a Teatrului Ion Creangă, să fie o experiență duioasă, care va umple inimile privitorilor, indiferent de vârstă. Biletele pot fi achiziționate de pe platformele Entertix și Myticket. (A.D.)