„Filantropia nu trebuie separată de Liturghie“
La Centrul pentru Formare Continuă „Dumitru Stăniloae“ al Patriarhiei Române a avut loc în perioada 14-15 martie primul din cele şase ateliere regionale din cadrul proiectului FORTE. Participanţii la acest atelier au fost primiţi ieri, 15 martie, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Reşedinţa patriarhală.
Reprezentanţii eparhiilor din ţară, participanţi la primul atelier desfăşurat în cadrul proiectului FORTE, privind principiile filantropiei din perspectivă ortodoxă, au fost primiţi ieri, 15 martie, în Reşedinţa patriarhală, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române le-a mulţumit şi i-a felicitat pentru activitatea desfăşurată până acum faţă de categoriile defavorizate social şi a accentuat faptul că încă mai sunt multe de făcut, întrucât până acum doar „s-a semănat speranţă într-o vreme de suferinţă“. Preafericirea Sa a subliniat necesitatea cooperării eparhiilor între ele, pentru că acestea din urmă lucrează diferit atât în ceea ce priveşte intensitatea, cât şi în ceea ce priveşte programele sociale derulate. „În acelaşi timp, trebuie intensificată cooperarea dintre Sectorul social-filantropic şi cel economic ale fiecărei eparhii, pentru că, foarte adesea, aceste sectoare sau departamente lucrează separat şi nu este suficientă susţinerea Sectorului social-filantropic. Acolo unde proiectele sunt reuşite, ele trebuie continuate sau completate cu alte proiecte. Trebuie intensificată şi cooperarea cu autorităţile locale. Noi dorim să cooperăm cu instituţiile de stat şi alte instituţii şi organizaţii care au o finalitate similară, însă nu putem să ne angajăm ca asupra Bisericii să se transfere responsabilitatea unor instituţii de stat. Noi cooperăm, dar nu preluăm responsabilităţile altora“, a precizat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a arătat că opera social-filantropică nu trebuie să fie separată niciodată de opera spirituală. „Cea dintâi operă de caritate a Bisericii este cea sacramentală şi pastorală, iar cea socială este o expresie concretă, îmbogăţitoare a celei dintâi. Mântuitorul Iisus Hristos mai întâi a predicat Evanghelia Împărăţiei cerurilor, adică Evanghelia iubirii milostive şi a vieţii veşnice, Evanghelia mântuirii, apoi a vindecat pe cei bolnavi şi numai spre seară a săvârşit minunea înmulţirii pâinilor şi peştilor.“
Întâietatea operei sacramentale şi pastorale a Bisericii Ortodoxe este dată de faptul că cea dintâi foame şi sete a omului este foamea şi setea de Dumnezeu. „Niciodată în Biserica Ortodoxă nu trebuie să separăm filantropia de Liturghie, nici Liturghia nu este completă fără filantropie, fiindcă izvorul de har, de putere şi iubire milostivă smerită este Sfânta Liturghie. Noi nu putem avea iubirea milostivă a lui Hristos decât primind-o de la Hristos. Iubirea care nu caută ale sale, care nu se mândreşte, nu se laudă, nu se trufeşte, nu se găseşte în lumea aceasta, ci numai în Hristos. Şi atunci opera socială este o manifestare a iubirii milostive a lui Hristos care lucrează prin noi, doar în felul acesta simţim că suntem trupul tainic al lui Hristos şi mâinile iubirii Lui milostive“, a explicat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.
La finalul întâlnirii, Preafericirea Sa le-a dăruit participanţilor trei cărţi despre asistenţa pastoral-misionară, medicală şi social-filantropică organizată de Biserica Ortodoxă Română.
Reprezentanţii fiecărei eparhii din ţară au participat în perioada 14-15 martie la primul atelier, intitulat „Principiile filantropiei-principii ale incluziunii sociale din perspectivă ortodoxă“, desfăşurat la Centrul pentru Formare Continuă „Dumitru Stăniloae“ al Patriarhiei Române, pentru a identifica domeniile prioritare şi principiile incluziunii sociale pe care Federaţia „Filantropia“ a Patriarhiei Române le promovează. „Este foarte important ca din această întâlnire oamenii să înţeleagă necesitatea lucrului în mod organizat, pentru că una este să faci filantropie şi asistenţă socială atât cât poţi şi alta este să îţi dai seama cât de mult poţi atunci când o faci în mod organizat, respectând nişte principii şi mai ales când această lucrare social-filantropică este bazată pe o largă comuniune şi comunicare între toţi cei care lucrează în acest domeniu din cuprinsul Bisericii noastre“, a precizat părintele consilier patriarhal Dorel-Nicolae Moţoc, secretarul general al Federaţiei „Filantropia“ şi managerul proiectului FORTE.
În a doua parte a întâlnirii au participat şi consilieri de la Cancelaria Sfântului Sinod şi de la Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române şi s-a dezbătut Legea 34/1998, privind acordarea subvenţiilor pentru furnizorii de servicii sociale.
Proiectul „FORTE - Formare trainică pentru parteneriat social“ este un proiect multiregional, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Proiectul este implementat de Federaţia „Filantropia“, în parteneriat cu Patriarhia Română, Instituto de Formacion Integral (Spania) şi Global Commercium Development (România).