Filosoful Alexandru Surdu, evocat la Academia Română

Un articol de: Daniela Șontică - 25 Feb 2021

Miercuri, 24 februarie 2021, începând cu ora 11:00, în Amfiteatrul „Ion Heliade-Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române a avut loc o sesiune comemorativă dedicată regretatului academician Alexandru Surdu, care la această dată ar fi împlinit 83 de ani. Evenimentul, organizat de Biblioteca Academiei Române în colaborare cu Asociația Culturală ANCE Europe, a fost precedat de o slujbă de pomenire.

Sesiunea a fost deschisă de directorul general al Bibliotecii Academiei Române, prof. ing. Nicolae Noica, prieten și admirator al celui evocat. Acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, a pus în lumină câteva dintre multele calități ale distinsului om de știință, între care: originalitatea gândirii sale, sistemul creat purtând titlul de filosofie pentadică; exprimarea, trăirea și apărarea credinței ortodoxe; patriotismul profund și decent; dorința permanentă de a pune în lumină intelectualitatea satelor transilvane. Acad. Dan Bălteanu, directorul Institutului de Geografie al Academiei Române, a relevat sentimentul prietenesc care l-a legat de cel evocat, povestind pe scurt episoade ale copilăriei și adoles­cenței comune petrecute în Brașov. Prof. univ. Manuela Cernat, vice­președinte al Société Européenne de Culture, a rostit, la rândul său, cuvinte frumoase despre regretatul om de cultură, numindu-l, printre altele „un cavaler al Ortodoxiei”, considerând că a avut vocația unui adevărat constructor: de instituții, de redacții, de oameni. Profesorul universitar Viorel Vizureanu, decan al Facultății de Filosofie a Universității din Bucu­rești, fost student al lui Alexandru Surdu, a arătat latura imensei generozități pe care magistrul său o manifesta în mai multe direcții: față de cultură, de credință, de foștii săi mentori, dar și față de studenții săi.

În cadrul sesiunii a avut loc proiecția în premieră a peliculei „Junele sihastru”, un film omagial tip eseu. Filmul a fost conceput la inițiativa Biancăi Beatrice Michi, fostă studentă a academicianului la Facultatea de Filosofie a Univer­sității București și actuală doctorandă a Institutului de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădules­cu-Motru”. Scenariul a avut suportul științific al academicianului și a fost realizat de Cristian Radu Nema, doctor în cinematografie și media, colaborator al institutului amintit.

Întreaga sesiune omagială a relevat ideea că Alexandru Surdu a considerat și a trăit sub imperiul ideii că filosofia este o sărbătoare a spiritului, l-au definit dragostea de cunoaștere, credința sa puternică, generozitatea față de cei din jur.

Alexandru Surdu (24 februarie 1938 - 11 decembrie 2020) a fost profesor în cadrul Facultății de Filosofie a Universităţii din Bucureşti în perioada 1992-2007, unde a predat filosofie modernă și filosofie contemporană. În 1993, a devenit membru titular al Academiei Române şi preşedinte al Secţiei de filosofie, teologie, psihologie şi pedagogie a Academiei Române. Din 1997, a fost directorul Institutului de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române. A scris peste 700 de studii și articole.