Folclorul adus în prezent
Galeria Centrului de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București găzduiește la sediul său din Piața Lahovari expoziția „Etnoimersiv” a artistei vizuale Arina Bican. Expoziția reunește lucrări de pictură, obiecte de ceramică și schițe în care sunt aduse în prim-plan motive tradiționale românești, într-o manieră inedită. Artista consideră că, punând în valoare folclorul, cinstește moștenirea culturală și tradițiile străvechi.
Arina Bican, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Pictură din București, desfășoară atât o intensă activitate expozițională, cu numeroase expoziții personale și de grup, în București, în țară și în străinătate, cât și o vastă activitate pedagogică. În anul 2022, și-a deschis propriul său atelier de artă plastică pentru copii, Yellow House, pentru a aduce arta mai aproape de aceştia. Una dintre sursele sale de inspirație este folclorul și astfel a luat naștere expoziția „Etnoimersiv” de la Galeria Creart. Artista a ales motive tradiționale vechi care amintesc de trecutul nostru.
„Expoziția s-a născut din dorința de a celebra moștenirea culturală și respectul pentru tradițiile străvechi. Prin lucrări mi-am expus amintiri din copilărie. Am crescut înconjurată de tapiserii lucrate de bunica la gherghef și război și am observat că aceste simboluri tradiționale nu mai sunt atât de populare cum erau pe timpul bunicii. Aceste carpete și covoare redau cu vivacitate spiritul și tradițiile noastre. În lucrări există acest contrast între trecut şi prezent, personaje care au ochelari VR, reprezentând dezvoltarea tehnologiei, iar hainele pe care acestea le poartă sunt inspirate din elementele tradiționale românești. Seria de lucrări face referire la relația dintre tradiție şi inovație, informație și evoluție. Am ales motive inspirate din cultura tradițională românească care poartă în spate o istorie, amintind de trecutul nostru. Expoziția îmbină mai multe tehnici, sunt lucrări pe pânză realizate în ulei și acrilic, colaj şi obiecte realizate din clay pe care le-am pictat”, a declarat artista Arina Bican.
Cozile împletite realizate din lut le-a pictat cu motive tradiționale românești, iar acestea simbolizează metaforic legătura cu rădăcinile, cu identitatea românească și sunt o modalitate de a celebra moștenirea culturală și istorică a țării. Ele evocă simboluri asociate cu feminitatea și frumusețea. Împletiturile de păr sunt adesea asociate cu trecerea în lumea adultă și pot reprezenta o expresie a grației și eleganței feminine. În cadrul expoziției pot fi ușor identificate și alte simboluri: pomul vieții amintind de natură, soarele care aduce lumină, speranță, viață, simbolul mâinilor în șold, care în tradiția românească reprezenta semn de putere feminină și autoritate maternă.
Curatorul expoziției, Ana Daniela Sultana, consideră că „reprezentările florale sunt un loc comun în tradiția populară din perspectivă etnografică sau folclorică, oriunde în lume, nu doar în Europa, în Balcani sau în România. Și totuși, există elemente fitomorfe definitorii ale identității culturale românești, sunt detalii distincte care fac diferența nu doar între spațiul românesc și celelalte teritorii învecinate, ci și între regiuni autohtone, între sate, între familii. Mai mult, este cunoscut faptul că fiecare ie este unică și spune ceva foarte specific despre posesoare, despre cea care brodat-o (dacă este măritată, dacă are copii, câți etc.). De la nivel macro la nivel micro și înapoi, Arina Bican ne oferă o incursiune/imersiune în fascinanta simbolistică a ornamenticii”.
Aveți ocazia să descoperiți lucrările Arinei Bican până în 29 februarie, la Galeria Creart. Programul de vizitare este de luni până vineri, în intervalul orar 10:00-20:00. (A. D.)