Fonduri europene pentru modernizarea şcolilor
Şcolile, palatele şi cluburile copiilor, cluburile sportive şi cabinetele de asistenţă psihopedagogică pot obţine finanţare pentru dotarea cu mobilier, echipamente IT, respectiv echipamente utile atelierelor de practică în cazul învăţământului profesional şi tehnic. Proiectele se pot depune exclusiv online, prin platforma electronică dedicată PNRR, până la data de 19 martie 2023. „Avem peste 40.000 de săli de clasă care nu au fost dotate cu mobilier în ultimii 10 ani”, a subliniat Sorin Decă, secretar general adjunct al Ministerului Educației, într-o intervenţie la radioul public.
Componenta C15 - Educație din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) oferă mai multe oportunităţi de modernizare a unităţilor de învăţământ.
În această perioadă sunt active două apeluri pentru depunerea de proiecte, unul pentru dotarea cu echipamente TIC de tip „smart lab” și materiale educaționale specifice „în fiecare liceu, colegiu, școală profesională, precum și în palatele și cluburile copiilor”, cu o valoare totală de 117.499.800,00 euro, iar un altul pentru „dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe” (palatele și cluburile copiilor, cluburile sportive, cabinetele de asistență psihopedagogică).
Ministerul arată că pentru dotarea unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe suma alocată este de peste 1 miliard de euro şi vizează trei tipuri de investiţii: 1. Digitalizarea mediilor de învăţare din învăţământul preuniversitar (377.360.200 de euro, fără TVA); 2. Infrastructură şcolară (600.000.000 de euro, fără TVA) pentru 75.000 de săli de clasă/săli pentru activități extrașcolare sau sportive, dotate cu mobilier, şi 10.000 de laboratoare/cabinete din sistemul de educație preuniversitar, inclusiv cabinetele de asistenţă psihopedagogică; 3. Dotarea cu echipamente, inclusiv digitale, a atelierelor de practică din reţeaua învăţământului profesional şi tehnic (90,9 milioane de euro, fără TVA).
Ministrul Ligia Deca a apreciat că „este o șansă unică pentru a schimba fața educației românești”, subliniind, totodată, că în 2023 „vom avea, de asemenea, o serie de alte investiții”.
Beneficiarii apelului de proiecte pentru dotarea cu mobilier şcolar sunt toate tipurile de unități administrativ-teritoriale (comune, orașe, municipii, sectoare ale municipiului București și județe), instituțiile de învățământ superior de stat care au înființate în cadrul lor unități de învățământ preuniversitar, precum și statele majore ale categoriilor de forțe/comandamente de armă, care au înființate în cadrul lor unități de învățământ preuniversitar.
În cadrul apelului, fiecare solicitant poate depune o singură aplicație prin care să obțină finanțare, iar şcolile sau unităţile conexe din zonele defavorizate vor primi punctaj suplimentar.
Secretarul general adjunct al Ministerului Educației, Sorin Decă, a arătat, într-o intervenţie la radioul public, că şcolile din zonele defavorizate vor avea prioritate la accesarea fondurilor: „Criteriul care va face diferența la preț va fi exact acesta: prioritizarea școlilor din zone dezavantajate și majoritatea lor sunt în mediul rural. Din analiza realizată (de minister, n.r.), avem peste 40.000 de săli de clasă care nu au beneficiat, nu au fost dotate cu mobilier în ultimii 10 ani”.
Aproximativ 90% dintre şcoli necesită reabilitare, se arată în Ghidul solicitantului, mai mult de 70% fiind localizate în mediul rural, iar grădinițele și unitățile de învățământ, în special școlile primare din mediul rural, „au o infrastructură precară, neîndeplinind standardele de calitate corespunzătoare unei funcționări normale”. (O. N.)