Frumusețea Transilvaniei adusă la Mogoșoaia
Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” prezintă în Galeria Cuhnia expoziția de artă „Transilvania frumuseții” a artistului și dramaturgului Flavius Lucăcel. Nostalgia locurilor natale, a vremurilor apuse și a oamenilor pe care acesta i-a întâlnit răzbate în toate lucrările sale. Pe simeze sunt ferestre cărora artistul le inserează pânze, fragmente textile degradate, care ascund povești ale țăranilor.
Din Valea Someșului până în Valea Arieșului, din Țara Silvaniei până în Țara Lăpușului și din Râpa Roșie până în Apuseni, frumusețea Transilvaniei se descoperă la tot pasul în satele care și-au mai păstrat cât au putut farmecul și obiceiurile, dar și frumusețea culorilor și a țesăturilor. Multe case din Transilvania, reprezentate de pictorul Flavius Lucăcel, sunt astăzi pustii. Satul copilăriei e părăsit. Aici mai trăiesc straiele țărănești și ștergarele, a căror frumusețe artistul a redat-o cu multă măiestrie. Sursele de inspirație și materialele folosite sunt exclusiv rurale.
Fiu al satului Aluniș din județul Sălaj, Flavius Lucăcel s-a adăpat de la izvorul folcloric extrem de bogat și de nuanțat al acestei zone, învățând tainele pietrei de la tatăl său. Curatorul expoziției, Daniel Săuca, managerul Centrului de Artă și Cultură al Județului Sălaj, consideră că „Transilvania poate fi privită prin ferestrele sufletului. Patria pictorului Flavius Lucăcel este Transilvania. O poți privi prin ferestrele sufletului. La fel cum Transilvania se arată, pe fereastră, ca zestrea femeii măritate. Transilvania e și Fecioara despletită, Noaptea nunții, Zâmbetul mamei ori Florile bunicii. Frumusețea vieții cu rost. Amintirea femeilor care au rostuit viața satului transilvănean. Prea multe din casele din Transilvania lui Flavius Lucăcel sunt astăzi pustii. Satul copilăriei e părăsit. Mai trăiește doar în Amintirile mamelor. Pictorul ne adună în imaginara azi Casă de oaspeți. Aici mai trăiesc țoalele, ștergarele, tot ceea ce au lucrat vieți la rând femeile satului. Transilvania e și frumusețea acestor lucruri de mână, pe care artistul le transfigurează într-un amurg blând, precum Silvaniile scufundate. De pe Cărările satului de altădată vine spre noi lumina frumuseții și a bunătății. Din Valea Vaserului până la Râpa Roșie, din Runcu Salvei până în Apuseni, din Valea Someșului până în Valea Arieșului, din Țara Silvaniei până în Țara Lăpușului”.
Expoziția „Transilvania frumuseții” poate fi vizitată până în data de 31 decembrie 2023, de marți până duminică, între orele 9:00-17:00. (A. D.)