Geometria pictorului Horea Paștina pe pânză
Pe simezele de la Galeria Romană din București puteți admira expoziția personală a pictorului Horea Paștina, intitulată „Piatra din capul unghiului”. Maestrul Horea Paștina are o înclinație aparte pentru tematica religioasă în lucrările sale și speră ca vizitatorii să identifice simbolurile creștine și să le aprofundeze. Expoziția prezintă comparativ lucrările artistului din vremea tinereții și lucrările de astăzi, iar elementul comun îl constituie geometria, care de altfel stă la baza creației sale.
Expoziția „Piatra din capul unghiului” este plină de alb și de lumină, iar lucrările sunt în așa fel poziționate încât creează o atmosferă plină de înțelesuri, pe care artistul nu dorește să le dezvăluie în totalitate, pentru a-l lăsa pe cel care privește să deslușească mesajul în felul său. În fiecare lucrare semnată de pictorul Horea Paștina registrul de interpretare își extinde orizonturile spre căi întipărite de credință. Selecția lucrărilor urmărește să ilustreze perpetuarea valorilor creștine prin semne de învățătură și ascultare așternute pe pânză cu bucurie, dăruire și evlavie.
Făcând referire la expoziție și la creația sa, pictorul Horea Paștina le descrie în felul următor: „Ca cel ce împletește coșuri și se roagă, desenez și mă țin de Cuvânt. Pictura, o limbă veche. Pânza albă. Creion, cărbune, culoare. Guma de șters. Punct, linie, suprafață. Pătrat, triunghi, cerc. Crucea. Roșu, galben, albastru. Ascult și privesc. «S-aud dimineața mila Ta». «Auzului meu vei da bucurie».
Desenez. Lucrul mâinilor mele. Desenez pentru că s-a mai desenat. Lucrul de fiecare zi. Nu este o noutate în ceea ce fac, este o noutate pentru mine. Ascult și privesc. Cerul și pământul. «Precum în cer, așa și pe pământ». Pictură comparată. După asemănare se vede deosebirea. Crucea. Piatra din capul unghiului. Cuvântul.”
La deschiderea expoziţiei, Costion Niculescu, teolog și etnolog, a precizat că „piatra din capul unghiului - piatră tăiată din Muntele sfinţit care este Maica Domnului, piatră care a sfărâmat Porţile Iadului, cheie de boltă - fixează și eliberează, cheie care nu închide calea luminii fizice, dar care deschide prin Hristos, zugrăvit acolo, calea răsăritului Cel de Sus. Pictură decantată, pictură lămurită, pictura simplităţii, unde toate s-au limpezit, a rămas numai ce este ultim, esenţa cuprinzătoare, înmiresmată, cu bun gust persistent, pictură de început de lume, dar și de sfârșit de lume, pictură de sfârșit de drum, pictură de început de alt drum, pictură de prag, pictura vieţii, pictură prolog, pictură pro logos, pictură cu logos, pictura adevărului, ca atare pictură adevărată”.
Lucrările maestrului Horea Paștina pot fi admirate la Galeria Romană, până în 31 august, de luni până vineri, de la 10:00 la 18:00, iar sâmbătă în intervalul 10:00-15:00. (A. D.)