Gheorghe Zamfir - un regal simfonic, pop și folcloric

Un articol de: Daniela Șontică - 14 Septembrie 2015

Timp de patru zile, între 10 și 13 septembrie, s-a desfășurat Festivalul internațional de nai „Gheorghe Zamfir”, la Găești, în orașul natal al marelui muzician român cunoscut în toată lumea pentru muzica sa.

Iubitorii muzicii s-au putut delecta cu toate genurile muzicale, datorită sonorității speciale a naiului, instrument pe care Gheorghe Zamfir l-a făcut iubit pe toate continentele prin imensul său talent.
În prima seară a festivalului, după conferința de presă ținută la Conacul Olănescu (actualul Club Arctic), maestrul a oferit un scurt recital de nai, acompaniat de un cvintet instrumental dirijat de Daniel Jinga, dirijorul Corului Operei Naționale Române.
A doua seară a fost una aproape exclusiv simfonică, bucățile muzicale prezentate publicului fiind atât din repertoriul clasic (Schubert, Puccini, Ca­salino, Bizet), cât și com­po­ziții ale lui Gheorghe Zamfir. Naiul fermecat a adus o bucurie imensă în sufletele celor pre­zenți, care au umplut la refuz sala Casei de Cultură a orașului Găești, ovațio­nându-l în picioare și aplaudându-l zeci de minute pe cel care a adus faimă României și, implicit, orașului lor. Invitata specială a acestei seri a fost mezzosoprana Maria Jinga, solistă a Operei Naționale din Bucu­rești, acompaniamentul fiind realizat de Orchestra `Zamfir 50”, dirijată de Daniel Jinga, dirijorul Corului Operei Națio­nale din București.
A treia seară de festival a fost și mai emoționantă: au putut să ia parte mult mai mulți spectatori, întrucât concertul s-a ținut în aer liber, în parcul orașului. De această dată, naiul a răscolit inimile prin melodii celebre de influență pop, pop-opera, seara fiind încununată de celebra `Ciocârlie”, aranjată orchestral într-un mod spectaculos și unic, în care Zamfir nu doar cântă magistral la nai, ci și povestește legenda fetei triste îndrăgostite de soare și care își cântă printre lanuri iubirea neîmplinită. Seara a fost completată de muzica invitaților de peste hotare, naiști la rândul lor: Petruța Cecilia Kupper din Germania, Aydin Yavaș din Turcia și Vlad Spătaru din Austria. Orașul a răsunat de melodii compuse de Zamfir, Schostakovici, Loyd Webber, Strauss II, Dinicu. Olga Bălan, prezentatoarea festivalului, a interpretat și ea vocal o piesă din repertoriul pop italian.
Orchestra „Zamfir 50” a fost creată acum trei ani și are în componență muzicieni din Filamornica „George Enescu”, Orchestra Radio și Orchestra Operei Naționale din București. Pe lângă această remarcabilă orchestră, anumite melodii au fost acompaniate de Corul Accoustic, fondat și dirijat, ca și orchestra amintită, de Daniel Jinga.
Ultima seară a festivalului de nai, desfășurată tot în parcul orașului, a fost un grandios concert de muzică folclorică în care maestrul Zamfir a fost acompaniat de orchestra „Lăutarii” din Chișinău, dirjată de un alt maestru - Nicolae Botgros. Invitat special: Igor Podgoreanu din Republica Moldova.

Burse de merit pentru cinci copii

Neuitând că s-a născut în orașul Găești și că a avut o copilărie ca toți copiii de aici, la acea vreme, și dorind să ajute tinerii talentați și cu merite deosebite la învățătură să-și urmeze visul, maestrul Gheorghe Zamfir a instituit cinci burse de merit pentru tot atâția elevi din localitate care se vor remarca în anul școlar 2015-2016.
În seara dedicată muzicii pop, pop-opera, Gheorghe Zamfir a ținut la finalul concertului un mic discurs în care a mulțumit publicului pentru călduroasa primire și aplauzele frenetice, autorităților și tuturor celor care au făcut posibilă organizarea festivalului, spunând că se bucură că localnicii din Găești iubesc muzica sa și apreciază ceea ce străinii fac încă de la sfârșitul anilor ´60. Maestrul a mai spus că este vremea ca orașul Găești să fie considerat „oraș mondial” întrucât l-a făcut celebru ori de câte ori s-a scris și s-a spus că Gheorghe Zamfir s-a născut aici. Maestrul a mai cules o serie de aplauze și ovații când a spus că prin muzica sa a servit țara și a slăvit pe Dumnezeu.

"Sunt fericit că pot face muzică cu un așa mare artist"

În legătură cu colaborarea sa cu maestrul Zamfir, dirijorul Daniel Jinga ne-a declarat: „Din punctul de vedere al carierei, este o mare onoare. Cine nu-și dorește să cânte altăuri de unul dintre cei mai mari artiști ai României și ai lumii, care este reprezentantul acestui instrument atât de iubit, naiul?... Sunt pur și simplu fericit că pot face muzică cu un așa mare artist, care este un spirit deosebit. Muzica la nivelul ăsta nu se dirijează, se naște singură, curge de la sine, noi doar îl acompaniem pe maestru... Deja uiți de dimensiunea publicitară a evenimentului și treci în spațiul sacru al muzicii. Pe maestru l-am auzit în copilărie la radio, din discuri. Apoi, eu am cântat în taraf de la cinci ani, înainte să-mi fac studiile academice, sunt un împătimit al folclorului, era normal să-l descopăr și să-mi placă. L-am cunoscut mai târziu și la nivel academic, prin compozițiile proprii pe care mi le-a încredințat spre studiu”.
Festivalul internațional de nai a fost organizat de Fundația Internațională de Muzică „Gheorghe Zamfir” și Asociația pentru Promovarea Copiilor și Tinerilor Talentați din România, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al orașului Găești, Consiliul Județean Dâmbovița și Centrul Județean de Cultură Dâmbovița. Inițiatorul acestui proiect a fost consilierul local Aurel Bojin.