Globurile de Aur au strălucit din nou
Premiile de excelenţă în cinema şi televiziune Globurile de Aur s-au acordat, într-o gală de excepţie, la Los Angeles. Ajunse la cea de-a 73-a ediţie, aceste premii sunt o supremă recunoaştere a calităţii muncii oricăror artişti din domeniile televiziunii sau celei de-a treia arte.
În cadrul galelor Globurile de Aur, se acordă premii pe diferite categorii pentru filmele sau producţiile de televiziune care au rulat în anul anterior, respectiv 2015. Filmul vedetă a ediţiei, câştigător la trei categorii (Cel mai bun film – dramă, Cea mai bună regie, Cel mai bun rol principal masculin într-un film – dramă), este „The Revenant: Legenda lui Hugh Glass”, cu Leonardo DiCaprio în rolul principal, informează Mediafax.
Premiera pe ecranele americane a filmului câştigător „The Revenant” a avut loc pe 8 ianuarie, iar în România va ajunge pe 22 ianuarie. Regizorul filmului, Alejandro González Iñárritu, a primit premiul pentru munca sa regizorală cu care a adus pe pânză o poveste reală, pe care se bazează romanul „The Revenant”, al lui Michael Punke. O poveste despre lupta pentru supravieţuire, dragoste de viaţă, laşitate şi curaj, în care un membru al unei expediţii în Munţii Stâncoşi este prins de un urs grizzly şi rănit grav, fiind lăsat de căpitanul expediţiei în urmă, împreună cu trei camarazi, pentru a-l păzi şi îngropa după moarte. Însă cei trei îl părăsesc pe rănit, fiind măcinaţi de teama de a nu fi prinşi de indieni, lăsându-l fără arme. Cu îndârjirea omului care vrea să trăiască cu orice preţ, Hugh Glass (jucat magistral de Leonardo DiCaprio) îşi începe călătoria de sute de kilometri spre lumea civilizată, bântuit şi de dorinţa de răzbunare pe cei care l-au părăsit.
Filmul care l-a avut în distribuţie şi pe românul nostru Levente Molnár, lungmetrajul maghiar „Son of Saul”, a primit premiul pentru Cel mai bun film străin. Întregul rezultat al acestei gale arată astfel. Pentru Cinema: Cel mai bun film - dramă: „The Revenant: Legenda lui Hugh Glass”, pelicula SF „Marţianul/ The Martian”, de Ridley Scott, a fost desemnată Cel mai bun film la categoria comedie . Cea mai bună regie: Alejandro G. Iñárritu („The Revenant”), Cel mai bun rol principal masculin într-un film - dramă: Leonardo DiCaprio („The Revenant”), Cel mai bun rol principal masculin într-un film - comedie/ musical: Matt Damon („The Martian”), Cel mai bun rol principal feminin într-un film - dramă: Brie Larson („Room”), Cel mai bun rol principal feminin într-un film comedie/ musical: Jennifer Lawrence („Joy”), Cel mai bun actor într-un rol secundar într-un lungmetraj: Sylvester Stallone („Creed”), Cea mai bună actriţă în rol secundar într-un lungmetraj: Kate Winslet („Steve Jobs”), Cel mai bun scenariu: Aaron Sorkin „Steve Jobs”), Cel mai bun film de animaţie: „Inside Out”, Cel mai bun film străin: „Son of Saul”, Cea mai bună coloană sonoră: Ennio Morricone („The Hateful Eight”), Cel mai bun cântec: „Writing’s on the Wall” din filmul „Spectre”.
Pentru TELEVIZIUNE: Cel mai bun serial de televiziune musical/ comedie: „Mozart in the Jungle”, Cel mai bun serial de televiziune - dramă: „Mr. Robot”, Cel mai bun film de televiziune/ miniserie: „Wolf Hall”, Cea mai bună actriţă în rol principal într-un serial de comedie/ musical: Rachel Bloom („Crazy Ex Girlfriend”), Cea mai bună actriţă într-un rol principal într-un serial de televiziune - dramă: Taraji P. Henson („Empire”), Cea mai bună actriţă în rol principal într-o miniserie/ film de televiziune: Lady Gaga („American Horror Story: Hotel”), Cel mai bun actor în rol principal într-un serial comedie/ musical: Gael Garcia Bernal („Mozart in the Jungle”), Cel mai bun actor în rol principal într-un serial - dramă: Jon Hamm („Mad Men”), Cel mai bun actor în rol principal într-o miniserie/ film de televiziune: Oscar Isaac („Show Me a Hero”), Cea mai bună actriţă în rol secundar într-un serial, miniserie sau film TV: Maura Tierney („The Affair”), Cel mai bun actor într-un rol secundar într-un serial, miniserie sau film TV: Christian Slater („Mr. Robot”), iar trofeul Cecil B. DeMille Award, care se acordă pentru întreaga activitate, a fost primit de Denzel Washington.
A 73-a ediţie
Premiile Globurile de Aur sunt acordate de Asociaţia de presă străină de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association, HFPA). Au debutat spre finalul celui de-al Doilea Război Mondial (1944) şi au avut o singură întrerupere, în anul 2008, pentru o grevă a scenariştilor. Odată cu contractul semnat între HFPA şi televiziunea americană NBC, în anul 1996, transmisia acestei gale ocupa locul al treilea în topul celor mai vizionate festivaluri ale anului, după Premiile Oscar şi Premiile Grammy. La început, premiile erau acordate în cadrul ceremoniilor de către jurnalişti, dar din 1958 s-a optat pentru nume importante ale televiziunii şi cinematografiei, această decizie aducând un plus de strălucire. Mari personalităţi precum Frank Sinatra, Dean Martin au participat la aceste ceremonii fastuoase ale filmului şi televiziunii.