Grai Românesc
Primul număr al revistei Grai Românesc a apărut în luna aprilie 1999, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ioan, Episcopul Covasnei și Harghitei. În articolele de deschidere, „Ceea ce vezi, scrie” și „Credință ortodoxă și grai românesc în sud-estul Transilvaniei”, era stabilit programul editorial misionar al publicației, de a fi o cronică a trecutului și prezentului bisericilor și credincioșilor ortodocși din cele două județe ale arcului intracarpatic în care românii sunt minoritari și trăiesc într-un spațiu multietnic și pluriconfesional. Cel mai recent număr al revistei Grai Românesc, 1/2020, al 86-lea de la prima apariție, cuprinde, în cele 24 de pagini ale sale, știri și cronici despre activitățile bisericești, culturale și filantropice din eparhie, precum și articole literare și de promovare a dialogului dintre știință și religie.
Cuvântul de învățătură al Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, la Buna Vestire (25 martie 2020) deschide paginile revistei. Urmează cronica ședinței de lucru a Adunării eparhiale, cu bilanțul activităților din 2019, sfințirea noului paraclis pentru obștea „Sf. Ier. Vlasie” de la Centrul eparhial Miercurea Ciuc. Pr. Petru Cătinean prezintă o lectură a cosmogoniei științifice în acord cu cosmogonia biblică, în articolul „Știință și Religie”. Filele de cultură consemnează recitalurile de poezie și muzică susținute la Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe de Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie), iar dr. Ioan Lăcătușu prezintă noutăți din activitatea Centrului ecleziastic de documentare „Mitropolit Nicolae Colan”. Activităților misionare și social-filantropice desfășurate în comunitățile parohiale le sunt rezervate paginile 13-16, cu date concrete și imagini sugestive. Ceremoniile militare și programele artistice organizate în orașele Sfântu Gheorghe și Covasna, organizate cu prilejul zilei de 24 ianuarie, Unirea Principatelor Române, sunt, de asemenea, consemnate în revistă.
Dintre noutățile editoriale ale editurii Grai Românesc se remarcă monografia Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc, scrisă de pr. dr. Laurențiu Gabriel Panciu și prezentată de dr. Alexandru Constantin Chituță în articolul „Tinda raiului din Carpați” (pp. 17-18). În Anul omagial al părinților și copiilor, dr. Ioan Lăcătușu și Erich Mihail Broanăr scriu despre „Familii românești tradiționale din Episcopia Covasnei și Harghitei”. Agenda arhipăstorească pe lunile ianuarie-februarie-martie încheie numărul 1/2020 al publicației Grai Românesc.
Comitetul redacțional al revistei, condus de PS Episcop Andrei al Covasnei și Harghitei în calitate de președinte, îi are ca membri pe pr. dr. Laurențiu Panciu, secretar eparhial, pe părinții protopopi Ioan Bercu, Gheorghe Păncescu, Dumitru Apostol, Florin Tohăneanu și pe dr. Ioan Lăcătușu. Redacția este alcătuită din consilierii eparhiali (pr. Teodor Bijec, pr. Cristian Cristinoi, pr. dr. Petre Cătinean, Alexandru Moroianu), prof. dr. Luminița Cornea, Erich Mihail Broanăr. Tehnoredactarea și concepția grafică aparțin arhid. drd. Alin-Vasile Goga.