Grija față de natură, un proiect al parohiilor românești din Austria

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 18 Noiembrie 2021

În cadrul Adunării generale a Comunităţii Ortodoxe Române din estul Austriei, desfășurată duminică, 7 noiembrie, la Viena, a fost adoptat un nou statut al acesteia. Un punct important al convorbirilor a fost dedicat și unui proiect care urmează a fi promovat în parohiile românești, având ca scop responsabilizarea în ceea ce privește protecția mediului înconjurător, se arată pe site-ul mitropolia-ro.de.

Scopul principal al adunării a fost discutarea finală și aprobarea noului statut al comunității care, din anul 1967, este corporație de drept public. Noul statut a fost realizat pe parcursul ultimilor ani din necesitatea unei mai bune organizări administrative, prin descentralizare și crearea a trei enti­tăți subordonate Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului, de fiecare aparținând mai multe parohii. De asemenea, în cadrul întâlnirii prezidate de Înalt­preasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, a fost votat proiectul propus de părintele vicar Nicolae Dura, care vizează responsabilizarea credincioșilor în vederea protejării naturii. Printre altele, recomandările proiectului constau în: respectarea zilelor de post de peste an, cel puțin 220 la număr, prin con­sumul produselor de origine vegetală, știut fiind faptul că producţia de carne foloseşte de 17 ori mai mult pământ, de 14 ori mai multă apă şi de 10 ori mai multă energie în comparaţie cu producţia de hrană de proveniență vegetală; întrebuințarea energiei verzi; folosirea mai rară a autoturismelor și a călătoriilor cu avionul; sortarea resturilor menajere; renunța­rea la obiectele din plastic; planta­rea de pomi, flori și copaci și susți­nerea unei forme de educație ecologică atât pentru tineri, cât şi pen­tru adulţi.

Adunarea generală a hotărât ca fiecare parohie, în măsura posibilităţilor, să încerce să implementeze aceste măsuri în viitorul apropiat.