Guvern: La 1 februarie se va debloca problema transportului pentru elevi

Data: 12 Ianuarie 2024

Mai multe organizații ale elevilor au protestat la începutul săptămânii în fața sediului Ministerului Educației. Elevii sunt nemulțumiți deoarece colegii lor navetiști din mai multe județe au rămas fără transport gratuit, ca urmare a faptului că transportatorilor nu li s-au decontat abonamentele acordate în ultimele trei luni. Operatorii din transport spun că situația se datorează emiterii unei Hotărâri de Guvern, nr. 1337/2023, care, în loc să clarifice unele prevederi legislative anterioare, a bulversat „total situaţia deja haotică referitoare la acordarea facilităţilor de călătorie elevilor”.

„Vom ataca în instanţă Hotărârea de Guvern Nr. 1337/2023”, a anunțat Asociaţia Elevilor din Constanţa. La rândul său, Federaţia Ope­ratorilor Români de Transport - FORT a transmis că „normele de aplicare a Hotărârii de Guvern ce reglementează acordarea facilităţilor de transport pentru elevi sunt elaborate în aşa fel încât să fie interpretate, în încercarea de a evita, prin orice mijloace, efectuarea deconturilor şi acordarea gratuităţii la transport către beneficiari”. În replică, Ministerul Educaţiei a explicat că decontul transportului se face în două modalităţi. În județele unde există serviciu public judeţean de transport, operatorii eliberează abonamente gratuite elevilor şi solicită ulterior inspectoratelor decontul acestora. În județele în care nu există transport județean, în număr de 14, elevilor li se acordă o sumă forfetară, stabilită prin hotărâre a Consiliului județean (CJ), cu avizul Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare.

În judeţele din prima categorie, serviciile operatorilor de transport au putut fi decontate prin inspectoratele şcolare, din bugetul Ministerului Educaţiei. Însă, în situația a 14 judeţe, în care nu se asigură transport rutier judeţean, începând cu data de 1 februarie 2024, vor fi acordate sume forfetare conform HG nr. 1337/2023, care reglementează posibilitatea efectuării plăţilor către transportatori şi/sau elevi, cât şi modalitatea de aprobare a valorii unitare lei/km. Transportatorii care au înaintat facturi pentru decont, de la începutul cursurilor şcolare şi până la data de 1 februarie 2024, vor primi de la inspectorat sume la nivelul valorii medii lei/km la nivel naţional, iar elevii sumele forfetare, după aprobarea valorii unitare lei/km. „Consiliile judeţene vor trebui să aprobe valorile unitare lei/km până la data de 1 februarie 2024. Pe măsură ce în cele 14 judeţe se vor încheia contracte, în baza acestora va fi posibilă plata către operatorii de transport”, a mai menționat ministerul.

Precizările nu răspund însă îngrijorărilor elevilor care se întreabă cine va suporta costul transportului în luna curentă. „Ni s-a spus că în luna februarie o să se asigure gratuitate tuturor judeţelor, respectiv elevilor. Dar ce se întâmplă până atunci? Îşi permit toţi elevii să scoată acele sume din buzunar?”, a declarat, potrivit Agerpres, Iulia Băiaşu, preşedintele Asociaţiei Vâlcene a Elevilor. (C. Z.)