Harta burselor şcolare

Data: 24 Septembrie 2020

Societatea Academică din România (SAR) a lansat „Harta burselor şcolare”, pe site-ul www.romaniacurata.ro/burse/. Aici, elevii, părinţii sau profesorii pot accesa gratuit baza de date pentru a vedea dacă autorităţile locale din comuna, oraşul sau municipiul în care locuiesc respectă acest drept al elevilor, consacrat de Constituţie şi reglementat de Legea educaţiei.
Obligaţia de a acorda burse şcolare de studiu/merit/performanţă şi socială cade în sarcina unităţilor administrativ-teritoriale (UAT). Harta cuprinde toate cele 3.182 UAT-uri pentru fiecare tip de bursă în parte. Odată cu lansarea aplicaţiei „Harta burselor şcolare”, SAR a prezentat şi un studiu realizat împreună cu instituţia Avocatului Poporului, care arată că 2.139 primării (67,22%) nu acordă nici un tip de burse pentru elevi, iar alte 863 acordă doar parţial. 

Autorităţile locale care acordă burse de studiu elevilor stabilesc cuantumul în funcţie de buget sau de alte criterii, ajungându-se astfel la disparităţi enorme între UAT-uri şi la valori infime. De exemplu, potrivit raportului SAR, bursa de ajutor social este de numai 4,5 lei/ lună în comuna Călui (judeţul Olt), de 7 lei în comuna Horea (judeţul Alba) sau 10 lei în municipiul Drăgăşani (judeţul Vâlcea). Aceeaşi bursă de ajutor social ajunge, de exemplu, în municipiul Iaşi, la 85 de lei. 

În ideea eliminării acestor inegalităţi, SAR a solicitat Guvernului să stabilească, prin hotărâre, cuan­tumurile minime ale burselor şcolare pentru elevi şi să asigure fondurile necesare pentru plata burselor la aceste cuantumuri, după cum urmează: 134,6 lei (10% din salariul minim net pe economie) - bursa de merit; 269,2 lei (20% din salariul minim net pe economie) - bursa de performanţă; 336,5 lei (25% din salariul minim net pe economie) - bursa de studiu; 403,8 lei (30% din salariul minim net pe economie) - bursa de ajutor social.

(Oana Nistor)