Icoane pe lemn conservate și restaurate

Data: 03 Decembrie 2024

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) prezintă expoziția „EIKON. Conservare-restaurare pictură pe lemn”, care aduce în atenția publicului problematicile generale de conservare și restaurare a picturii pe lemn din colecția muzeului, tehnicile de restaurare, dar și un laborator în care vizitatorii pot vedea cum se lucrează. Pot fi privite icoanele în diferite stadii de degradare și cum intervin restauratorii pentru a le salva.

În expoziția de la MNIR sunt etalate piese încadrate în secolele XVII-XX, cu precădere de școală lipovenească, cu diferite problematici de restaurare ce țin de vechime, condiții de depozitare, dar și de calitatea materialelor utilizate. Pe lângă obiectele restaurate, este prezentat și fluxul tehnologic parcurs de la restaurare la expunere, precum investigații fizico-chimice, îndepărtarea repictărilor, consolidarea și reatașarea ramei pe panoul de lemn, chituirea lacunelor din stratul pictural, vernisarea intermediară și integrarea cromatică a fisurilor și lacunelor stratului pictural.

Marian Radu, restaurator lemn, unul dintre curatorii expoziției, spune că „această expoziție a luat naștere pentru a aduce în atenția publicului problematicile generale de conservare și restaurare a picturilor pe lemn, din cadrul Muzeului Național de Istorie a României. Aceste opere ajung în patrimoniul muzeului în diferite stări de degradare, care sunt produse de factori fizico-chimici, biologici și uman. Astfel, vă spun ce am întâmpinat în restaurarea suportului de lemn al acestor icoane. Am găsit fisuri, crăpături, chiar ruperea blatului în două sau trei fragmente. Până începe acest proces de restaurare se face o comisie de restaurare în care restauratorul propune în funcție de degradările existente intervențiile și măsurile de care este nevoie. Comisia analizează și aprobă, apoi este un flux tehnologic. O icoană poate să aibă structura lemnului deteriorată în proporție de 60-70%, ceea ce duce la un proces îndelungat de restaurare”. De restaurarea picturii icoanelor expuse s-a ocupat Maria Popa, restaurator în cadrul MNIR.

Aveți ocazia, aşadar, să vedeți cum arată un laborator de restaurare, ce substanțe se folosesc, dar și ce ustensile, la care se adaugă informațiile de pe panouri, care cuprind în detaliu etapele procesului de restaurare a picturii pe lemn.

Expoziția poate fi vizitată până la sfârșitul acestui an, de miercuri până duminică, orele 9:00-17:00. (A. D.)