Imagini inedite din viaţa ultimului ţar

Data: 22 Ianuarie 2019

Fotografii deosebite din viaţa familiei ţarului Nicolae al II-lea Roma­nov pot fi văzute la Biblioteca Academiei Române, expoziţia vernisată sâmbătă, 19 ianuarie, fiind organizată de Ambasada Rusiei în România, Mănăs­tirea Sretenski din Moscova şi Biserica „Sfântul Nicolae”- Tabacu din Bucureşti. Expo­ziţia abordează trei teme din viaţa ultimului ţar, respec­tiv viaţa de familie, activităţile mili­tare şi filantropice.

Ambasada Rusiei în România, Mănăstirea Sretenski din Moscova şi Biserica „Sfântul Nicolae”-Tabacu din Bucureşti au organizat sâmbătă vernisajul expoziţiei „Ultimul Ţar Romanov”. Fotografiile inedite din viaţa familiei ţarului Nicolae al II-lea Romanov au putut fi admirate de membrii comunităţii ruse din România, precum şi de credincioşii parohiei bucureştene la Biblioteca Academiei Române, în Sala „Teodor Pala­ddy”. În deschiderea evenimentului, ambasadorul Rusiei în România a subliniat faptul că expoziţia prezintă şi informaţii despre relaţiile diplomatice de la acea vreme dintre cele două ţări.

„Expoziţia pe care am onoarea să o deschid astăzi povesteşte şi despre o dimensiune foarte interesantă a relaţiilor dintre Rusia şi România. Anul trecut, când marcat 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice, ne-am amin­tit în primul rând de primul ambasador care a înmânat scrisorile de acreditare ale împăratului de atunci, Alexandru al II-lea, către principele suveran Carol I, care a devenit rege al României. Pe viitor, relaţiile dintre familiile regale, dintre cele două ţări înrudite s-au dezvoltat într-un mod foarte activ. Carol I a vizitat Rusia, a fost primit acolo cu mare fast şi a participat la manevrele militare. Probabil relaţiile acestea au culminat cu vizita scurtă la Constanţa şi Bucureşti a familiei Regelui Nicolae al II-lea”, a arătat Excelenţa Sa Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei în România, citat de TRINITAS TV.

La expoziţie a participat şi ieromonahul Ignatie Şestakov de la Mănăstirea Sretenski din Moscova, cel care a adunat aceste fotografii şi le-a prezentat în diferite oraşe ale lumii.

„Familia ţarului Nicolae al II-lea a slujit patriei şi Bisericii. Am arătat lumii acea frumuseţe a familiei ţarului pe care nu o poţi ascunde şi despre care nu poţi spune nici un neadevăr. Prezentăm în expoziţie trei teme principale, respectiv viaţa de familie, în care se pot observa dragostea şi valorile familiei. Cea de-a doua temă este aceea militară, deoarece atât ţarul, cât şi toţi membrii familiei au fost activi în timpul războiului, şi aici trebuie să menţionăm că ţarul a luat în campania din Primul Război şi pe principele Alexei, iar principesele erau şi considerate ca patroane ale unor detaşamente ale armatei Imperiului ţarist. Cea de-a treia temă pe care o prezentăm este aceea a iubirii aproapelui. Filantropia pe care o manifestau membrii familiei imperiale. Sunt mai multe fotografii cu slujirea aproapelui, cu ţarina Alexandra şi fiicele ei sprijinind militarii în timpul războiului”, a declarat ieromonahul Ignatie Şestakov.

La expoziţie a fost prezent şi părintele Mihail Asmus de la Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din Moscova, care a prezentat diferite aspecte ale vieţii ţarului Nicolae al II-lea Romanov. Părintele a prezentat şi o carte ce conţine o cuvântare a Patriarhului Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii, în care este înfăţişată familia ţarului.

„Am onoarea să prezint aici o carte care conţine o cuvântare a Patriarhului Kiril despre familia ţarului. Cartea se cheamă «Fideli lui Dumnezeu». În această carte, Patriarhul împărtăşeşte propriile sale gânduri despre semnificaţia spirituală a vieţii familiei ultimului ţar al Rusiei”, a arătat părintele Mihail Asmus.

Fotografiile sunt rare, cu o vechime de peste 100 de ani, ce nu pot fi văzute în altă parte.

„Expoziţia este o bucurie pentru comunitatea rusă din Bucureşti, de aceea am şi legat-o de sărbătoarea Bobotezei pe stil vechi, organizând-o în aceeaşi zi. Şi comunitatea română care se îmbisericeşte la Biserica „Sfântul Nicolae”-Tabacu a fost în mare număr la această expoziţie, pentru că familia ţarului este un exemplu nu doar pentru ruşi de vieţuire spirituală, de relaţii frumoase între membrii familiei, de viaţă creştină, ci şi pentru alţii”, a declarat părintele Eugeniu Rogoti, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae”-Tabacu din Bucureşti.

Expoziţia poate fi vizitată până miercuri, 23 ianuarie, la Bibliteca Academiei Române.