În vizită la Moara de hârtie

Data: 04 August 2020

Dacă doriți să petreceți o zi în natură, în atmosfera satului tradițional, puteți merge la Moara de hârtie și Satul Meșteșugurilor de la Comana, la doar o oră distanță de București. Acolo, arta meșteșugului este pentru toate vârstele, pentru că tradiția nu are vârstă. Veți învăța cum se face hârtia de mână, dar și cum se țese la război. În fiecare weekend până în luna septembrie, în intervalul orar 13:00-17:00, puteți participa la ateliere și demonstrații interactive.

Meșteșugurile sunt importante pentru că fac parte din zestrea noastră culturală, iar pe copii îi ajută să înțeleagă cum se întâmplau lucrurile pe vremuri, cum se țesea un covor sau cum se făcea un vas din lut. Dana Georgescu, cofondator al Morii de hârtie, consideră că „în lumea satului de la Comana se face o educație a inimii, care contribuie la dezvoltarea personală a copiilor și care îi ajută să își descopere pasiuni și să își gândească viața mai înțelept prin practica meșteșugu­rilor. Aș putea spune că vizita la Moara de hârtie e ca și cum ai privi printr-un caleidoscop, în care ai ocazia să vezi imagini inedite și atractive. De exemplu, în atelierul muzeu, poți vedea atâtea echipamente pe care nu te-ai fi gândit vreodată că cineva le-a folosit că să realizeze o carte. Sunt prese de tipar de sute de ani, cu o istorie pe care noi încercăm să o readucem în prezent. Să realizezi o foaie de hârtie este fascinant, apoi să realizezi un vas din ceramică sau să modelezi ceramică e deosebit, dar asta nu e tot, pentru că poți face în Satul Meș­te­șu­gurilor și păpuși din papură. Păpușa din papură este o metodă de a-i aduce pe copii aproape de meșteșugul țesutului papurei. Avem chiar și minirăzboaie de țesut papură și încercăm să adaptăm meșteșugurile, să inovăm, să fim creativi pentru ca ele să poată supraviețui și în secolul XXI”.

Moara de hârtie reprezintă locul unde tradiția se împletește cu tainele cunoașterii, iar copiii și părinții pleacă acasă cu zâmbetul pe buze și cu sufletele pline de bucurie, pentru că în clipa în care ai pășit în Satul Meșteșugurilor de la Comana, meș­te­șugul esențial este cel al bucuriei. Moara de hârtie și Satul Mește­șugurilor vă așteaptă în fiecare weekend la Comana până în toamnă pentru a face o incursiune în viața satului, plină de tradiții. Satul Meșteșugurilor vă întâmpină și cu o expoziție cu vânzare, la cuhnia brâncovenească, de unde puteți achiziționa carnete de însemnări cu motive tradiționale, cu hărți sau tablouri celebre, pentru care s-a folosit o ghilotină din anii ‘30, precum și tipărituri cu litere mobile, cum se culegeau pe vremuri, cu hărți vechi, rugăciuni, dar și Epistola întâi către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel. Produsele pot fi achizi­ți­o­­­n­ate și on-line, pe site-ul www.moa­­radehartie.ro, unde aflați și programul complet al activităților la Moara de hârtie și Satul Meșteșugurilor.

(Alexandra Drugan)