Începutul anului bisericesc sărbătorit de românii din diasporă

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 04 Septembrie 2020

Așa cum este tradiția, la începutul anului bisericesc, românii din diasporă au participat la Sfânta Liturghie săvârşită de ierarhi, precum şi la evenimentele organizate de parohiile ortodoxe de peste hotare. Aceste momente au fost prilejuri de exprimare a solidarităţii românilor din afara graniţelor ţării, a credinţei şi tradiţiilor naţionale.

Marți, 1 septembrie 2020, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, Parohia Ortodoxă Românească „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”-Ravenna I, Italia, a găzduit evenimentul catehetic „Ziua Creației” (La giornata del Creato). 

Cu această ocazie, parohia a primit din partea Episcopului catolic Lorenzo Ghizzoni o părticică din moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul comunității.

De asemenea, tot la 1 septembrie, au reînceput lucrările de construc­ție, restructurare și amenajare a complexului bisericesc al Parohiei „Sfânta Mare Muceniţă Anastasia Romana” din oraşul Prato, Italia. Comunitatea românească din aceas­tă localitate a achiziționat o clădire în apropiere de centrul oraşului, unde a funcţionat o fabrică de filatură. În urma obţinerii tuturor aprobărilor autorităților, au fost demarate lucrările pentru transformarea spaţiului şi amenajarea unei biserici și a unui centru social-catehetic compus din sală de mese, sală de catehism, bibliotecă și loc de întâmpinare a celor ne­voiași.

Construcția locașului de cult și cea a centrului social-catehetic sunt de actuală necesitate comunității parohiale mult încercate, care de mai mult de 8 ani duce povara plăţii unei chirii pentru spațiul de slujire. Costul achiziției și al renovării a fost susținut cu multă jertfă până în prezent de către creștinii parohiei, la care s-au adăugat după putere alte parohii din Episcopia Italiei și alţi filantropi.

Cei care doresc să ajute la finalizarea lucrărilor bisericii româ­nești și a centrului social-catehetic o pot face, atât prin donație directă, cât și prin virament bancar, în contul curent al parohiei, deschis la Banca Intesa San Paolo, IBAN: IT46 O030 6921 0000 0005 092 (titular: Parrocchia Ortodossa Romena „Santa Anastasia Megalomartire” Prato).

Suedia

Credincioşi români din oraşul Stockholm au participat marţi, 1 septembrie, la Sfânta Liturghie săvârşită de Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, în paraclisul eparhial din capitala Suediei, cu ocazia începutului noului an bisericesc, a transmis TRINITAS TV.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul a subliniat importanţa valorificării timpului, în concordanţă cu ritmul liturgic al slujbelor. „Calendarul Bisericii este diferit de calendarul civil, după care ne organizăm timpul. Anul nou în calendarul bisericesc este la 1 septembrie. De asemenea, potrivit timpului liturgic, ziua se împarte după rugăciunea ceasurilor, iar slujba Vecerniei încheie ziua curentă şi o pregăteşte pe următoarea. Este de folos să trăim după acest timp liturgic al Bisericii, mai degrabă decât după timpul civil, secularizat. Este greu să ne sustragem acestui timp invadator şi acaparator al lumii seculare. Cel mai dramatic este atunci când nu avem timp pentru sufletul nostru, pentru familia noastră sau pentru prieteni. De atâtea ori, toată vlaga noastră sufletească este absorbită în malaxorul cronofag al lumii acesteia şi mai rămân câteva resturi pe care le dedicăm lui Dumnezeu. Pentru a ne înrădăcina în cer trebuie să cultivăm neîncetat timpul liturgic, timpul Bisericii”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie.

Ungaria

Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Gyula, Ungaria, şi-a redeschis porţile luni, 31 august, odată cu începerea noului an şcolar în ţara vecină. La evenimentul festiv a participat şi Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, care a săvârşit slujba de Te Deum.

„Bucuria noastră a fost sporită pentru că, după atâtea luni de pandemie şi de încercări în viaţa întregii lumi, respectând normele igienico-sanitare stabilite de autorităţi, şcoala începe în Ungaria în mod clasic, la fel ca şi în anii trecuţi. Acest moment este prilej de nădejde pentru prezentul şi viitorul acestor copii, al şcolii şi al comunităţii româneşti din Ungaria. Trebuie să avem grijă şi de sănătatea noastră în faţa acestei boli molipsitoare, dar, la fel, trebuie să ne păstrăm şi tradiţiile şi lucrurile consacrate care ne definesc existenţa”, a spus Preasfinția Sa. 

În acest an şcolar, la liceul românesc din Gyula sunt înscrişi 450 de elevi, sub îndrumarea a 52 de cadre didactice.