Întâlnire a Grupului internațional de preotese „Sfânta Nona”
În perioada 30 august - 1 septembrie 2024, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, la Ávila (Spania), Grupul „Sfânta Nona”, în parteneriat cu Parohia ortodoxă românească „Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie”-Lugo, organizează cea de-a treia ediție live a Întâlnirii grupului internațional de preotese „Sfânta Nona”.
După o serie de întâlniri on-line de care doamnele preotese s-au bucurat încă din anul 2021, întâlnirile on-site s-au inițiat ca o dezvoltare firească, devenind, așa cum precizează chiar participantele, „o gură de oxigen care ne încarcă cu stări pozitive, datorate prieteniilor care se nasc între noi și afinităților care ne leagă, pe lângă încărcătura duhovnicească a acestor zile”.
Congresul de anul acesta prilejuiește dezbaterea cu tema „Familiile preotesei și provocările societății contemporane”. La reuniune sunt așteptate peste 70 de preotese din 11 țări (Spania, Portugalia, Germania, Italia, Belgia, Franța, Irlanda, Austria, Olanda, Elveția și România). Deschiderea evenimentului se va face de către preoteasa Cristina Benga, iar conferențiari vor fi Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei; preoteasa Laura Dobrescu și părintele Nicolae Cazacu și preoteasa Simona Cazacu. Atelierele practice, care abordează tema „Preoteasa împreună cu Dumnezeu în familiile ei”, vor fi susținute de doamnele preotese Cristina Benga (Germania), Simona Baltag (Italia), Mihaela Cârdu (Irlanda) și Emilia Sorescu (România).
Grupul internațional de preotese „Sfânta Nona” a luat ființă în toamna anului 2021, la inițiativa a trei doamne preotese din diasporă: Cristina Benga (Germania), Simona Baltag (Italia) și Cristina Iacob (Spania), iar în momentul de față numără aproximativ 800 de membre. Obiectivul acestui grup este de a crea un cadru special de susținere reciprocă, comunicare deschisă și constructivă în vederea creșterii lăuntrice pe calea lui Hristos, de a fi sprijin în misiunea preoteselor de pretutindeni.