Întâlnire a preoteselor din Grupul „Sfânta Nona” la Roma
Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a organizat la începutul lunii septembrie cea de-a doua întâlnire internaţională a grupului informal de preotese „Sfânta Nona”. Reuniunea din acest an a avut ca temă de dezbatere „Bucuria de a sluji lui Dumnezeu şi aproapelui”.
În perioada 1-4 septembrie, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a organizat la Roma, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan, cea de-a doua întrunire a soţiilor de preoţi din grupul informal aşezat sub ocrotirea Sfintei Nona, mama Sfântului Ierarh Grigorie Teologul. La eveniment au participat aproximativ 150 de preotese din România, Italia, Republica San Marino, Germania, Spania, Portugalia, Franța, Olanda, Belgia, Irlanda, Austria și Canada, se arată pe site-ul theofania.ro.
Întrevederea a fost deschisă de prezbitera Cristina Benga, în cadrul şedinţelor de lucru rostind cuvântări şi Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, monahia Maria, stareța mănăstirii româneşti „Adormirea Maicii Domnului” din Roma și prezbitera Violeta Popescu de la Parohia „Sfântul Apostol Iacob” din Arcore, care este şi coordonatoare a Editurii Rediviva din Milano.
Au fost, de asemenea, organizate ateliere în cadrul cărora s-au dezbătut tematici legate de bucuria de a sluji lui Dumnezeu și aproapelui. În Duminica a 13-a după Rusalii, participantele s-au rugat la Sfânta Liturghie săvârşită de Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan în Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului” al Centrului eparhial din Roma. Ziua a continuat cu un tur ghidat în capitala Italiei.
Episcopul ortodox român al Italiei a explicat importanţa acestui tip de întâlniri, mai ales pentru soţiile preoţilor români din diasporă. „Statutul de preoteasă le izolează de multe ori pe cele care îl poartă, îndeosebi în societăţile tradiţionale occidentale, mai ales în Italia, unde preoteasa, în mentalitatea catolică, nu îşi găseşte nici un loc. În felul acesta, cele care trăiesc aceeaşi experienţă pot să se ajute, să aducă idei noi care să facă bine în educarea copiilor, în lucrarea socială şi, în general, în toate planurile în care ele sunt prezente în viaţa parohiei. (…) Doamnele preotese caută să împărtășească experienţele pe care le au şi să se îmbunătățească în toate planurile vieţii şi, personal, ca mame şi preotese, pentru a-i ajuta mai mult pe soţii lor în activitatea pastorală”, a declarat Preasfinţitul Părinte Siluan pentru TRINITAS TV.
Acest proiect a fost organizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și prin implicarea parohiilor ortodoxe române „Înălțarea Sfintei Cruci” din Roma, „Sfântul Nichita Romanul” din Monte Compatri - Pantano și „Înălțarea Sfintei Cruci” din Torino.