Internetul, folosit cu intenţie sau de frică?

Data: 10 Octombrie 2012

 

Studiile arată că ne petrecem un timp din ce în ce mai lung în faţa jocurilor pe calculator şi navigând pe internet, în detrimentul întâlnirilor directe cu prietenii sau al discuţiilor cu vecinii sau chiar în familie, cu ceilalţi membri, atât de mult, încât unii cercetători au sugerat că izolarea tehnologică ar fi unul din factorii care contribuie la declinul căsătoriei şi al relaţiilor pe termen lung. Acest lucru înseamnă că tendinţa de a ne ascunde după tehnologii adictive ne face să fim din ce în ce mai sociofobi (relaţiile directe presupun o doză de “risc“, suntem mai vulnerabili, mai uşor de rănit).
Deci, ce putem face în acest caz? Craig Malkin, autor, psiholog şi instructor de psihologie la Facultatea de Medicină din Harvard, spune într-un articol apărut în revista „Psichology Today“ că cea mai puternică apărare pe care o avem împotriva efectelor de izolare a tehnologiei este să trăim cu intenţie ceea ce trăim. El afirmă că atât dopamina, cât şi frica ne conduc automat, fără să gândim, astfel încât, pentru a depăşi influenţa lor automată, avem nevoie la început să ne forţăm să facem alegeri conştiente. Şi învăţăm să facem acest lucru întrebându-ne înaintea fiecărei tendinţe de a intra pe internet ori la joc dacă facem asta din frică sau din dorinţă. Vreau să interacţionez cu cineva online sau mi-e frică să-mi fac legături offline? Întrebarea aceasta ne centrează atenţia pe ce ne dorim mai mult: să ne simţim mai puţin singuri, dar nu pentru câteva ore, ci pentru tot restul vieţii. Şi calea prin care putem face asta e să căutăm oportunităţi de întâlnire în lumea reală şi de a ne depăşi fricile de relaţionare.
În definitiv, spune psihologul amintit, aceasta este singura modalitate prin care putem avea relaţii sănătoase şi apropiate. Fiind conştienţi de alegerea noastră de a ne îndepărta de sau spre oamenii pe care-i iubim. Tehnologia este atât de sănătoasă, pe cât de sănătos ne folosim noi de ea. Putem să ne folosim de internet învăţând, căutând informaţii de acolo, chiar întreţinând relaţii cu persoane pe care le iubim şi sunt plecate. Ori putem folosi internetul ca să ne retragem şi să ne ascundem, căutând ziduri care să ne protejeze de eventuale judecăţi ori respingeri, îndepărtând astfel şi posibilitatea intimităţii. (C.S.)