Învăţământul dual, tot mai atractiv pentru tineri
Învăţământul dual ar putea reprezenta soluţia pentru deficitul de meseriaşi de pe piaţa muncii. În ultimii ani, companiile au înţeles necesitatea de a-şi forma propriii specialişti şi investesc tot mai mult în pregătirea acestora prin acordarea de burse şi a altor facilităţi şi stimulente. Ministerul Educaţiei şi-a propus ca până în anul 2029 tot învăţământul tehnologic să se desfăşoare în sistem dual.
Cifra de şcolarizare în învăţământul dual a crescut exponenţial în ultimii ani şcolari: 2021/2022 - 5.284 de elevi, 2022/2023 - 7.918 elevi, 2023/2024 - 9.034, după cum arată datele Ministerului Educaţiei, care şi-a propus ca până în 2029 tot învăţământul tehnologic să se desfăşoare în sistem dual. În atingerea acestei ţinte, autorităţile au început deja să acţioneze prin semnarea contractelor pentru realizarea celor 29 de campusuri duale, dezvoltarea de noi calificări la solicitarea companiilor pentru care pregătirea să se facă în sistem dual (ultima calificare aflată în lucru este cea de electrician pentru sisteme fotovoltaice) şi majorarea costului standard per elev cu 25% începând cu anul şcolar 2024/2025.
„În ultimii ani, am văzut cum numărul familiilor convinse de valoarea sistemului de învăţămînt de tip dual a crescut. Numărul copiilor care l-au urmat a crescut, majoritatea rămânând în România, la companiile care au investit în ei”, a declarat ministrul educaţiei Ligia Deca. Demnitarul a semnat, la Alba Iulia, contractul pentru realizarea primului campus de învăţământ dual din municipiu.
În alt colţ de ţară, la Oradea, sistemul profesional dual este tot mai căutat, după cum spune cel mai longeviv director de instituţie şcolară din judeţul Bihor, prof. Ruben Filimon, director al Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea încă din anul 1990. „Meseria a fost, este şi va fi brăţară de aur, iar sistemul profesional dual este tot mai căutat. Avem opt clase de a IX-a pe dual, opt clase de a X-a şi şase de a XI-a. Aproape jumătate din elevii care au venit anul trecut sunt cu Evaluare Naţională, unii elevi chiar cu medii de peste 7 la evaluare. Au venit la învăţământul dual pentru că acesta este susţinut de Consiliul Local şi Primăria Oradea, cu cazare şi masă gratuită pentru cei care nu sunt din localitate şi masa de prânz gratuită pentru cei din Oradea”, a declarat directorul colegiului, potrivit Agerpres.
Elevii preferă meseriile de electronist aparate şi echipamente, operator pentru fabricarea şi prelucrarea polimerilor (în special pentru industria auto), apoi cele din domeniul turism/alimentaţie: bucătari, ospătari, cofetar-patiser, lucrător hotelier.
Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, tripartită, ce are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială, precum și contracte individuale de pregătire practică între operatorul economic, elev/părinte-tutore și unitatea de învățământ.
Elevii din învăţământul dual beneficiază de susţinere financiară, de 200 de lei pe lună, prin Programul naţional de protecţie socială „Bursa profesională”. Suplimentar, elevii din învățământul dual primesc o bursă de la operatorul economic, cel puţin la nivelul celei acordate din fonduri publice, precum şi alte facilităţi şi stimulente. De asemenea, aceştia mai pot beneficia de masă şi cazare gratuită în cantinele şi internatele şcolare.
Oferta educaţională pentru anul şcolar 2024/2025 va fi publicată în data de 13 mai 2024, iar înscrierea candidaților se va desăşura în perioada 1-5 iulie 2024. (O. N.)