Lansare de carte la Biserica Zlătari din Capitală
Cartea „Părintele Toma Chiricuță și Așezământul Sfântului Ciprian”, scrisă de părintele consilier patriarhal dr. Nicolae Dascălu, directorul Publicațiilor „Lumina”, a fost lansată duminică, 10 martie 2019, la Biserica „Sfântul Ciprian”-Zlătari din București, ca un omagiu adus părintelui Toma Chiricuță, cărturar și misionar creștin. La eveniment a fost prezent și părintele Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, care a evidențiat latura pedagogică și duioșia frazelor predicilor renumitului slujitor Toma Chiricuță.
Invitați la această lansare de carte au fost și pr. Adrian Agachi, redactor la Editura „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, unde a fost publicată cartea, și nepoții părintelui Toma Chiricuță, prof. dr. Ion Christian Chiricuță, medic expert în radioterapie, și ing. Cornel Lungu, care au evocat amintiri cu bunicul lor, cunoscutul slujitor al Bisericii Zlătari din secolul XX.
Părintele dr. Adrian Agachi a evidențiat cele mai importante aspecte din viața și opera părintelui Toma Chiricuță, arătând că trebuie să prețuim memoria celor care au trăit înaintea noastră și a îndemnat să le urmăm exemplul. „Părintele avea un program liturgic foarte bogat. Slujea Sfânta Liturghie de patru ori pe săptămână sau chiar mai des de atât. De asemenea, avea un grup de credincioși pe care îi împărtășea săptămânal. De la acest nucleu esențial în relație cu Hristos au apărut toate celelalte roade. Atunci când slujești des Sfânta Liturghie, trebuie să predici des, iar cuvântul adresat prin predici și cateheze este un cuvânt viu. Părintele avea un program de cel puțin 5-6 cuvântări săptămânale, cu un plan foarte bine documentat aproape la fiecare dintre ele. După ce se trece de această etapă a cuvântului rostit, se ajunge la partea cuvântului scris. Acest moment a fost reprezentat de înființarea unei tipografii și a unei reviste de către părintele Toma Chiricuță”, a spus pr. Adrian Agachi.
Credincioșii prezenți la această lansare s-au bucurat și de cuvântul părintelui profesor Constantin Necula, unul dintre marii predicatori contemporani. Părintele și-a exprimat emoția față de acest eveniment și a subliniat faptul că în facultatea de teologie în care a studiat se predica după exigențele părintelui Toma Chiricuță. „Părintele este cel mai pedagog dintre toți. Are o duioșie a frazei, chiar când ceartă. Am avut șansa să ascult predicile în căști, păstrate în Arhiva Națională de Radio. Am ascultat cu bucurie și cu mare atenție și admirație vocea părintelui Toma Chiricuță. Ascultându-l, am înțeles mai mult decât am înțeles citindu-l. Știu din mărturiile unor oameni care l-au cunoscut și l-au ascultat în tinerețile lor cum a schimbat modul de a gândi.
Scriitura părintelui Toma Chiricuță este una foarte amplă. Mă bucur că părintele Nicolae Dascălu a avut vreme de o astfel de operă și sper din toată inima ca lumea să înțeleagă și prin această carte că avem nevoie de oameni ca părintele Chiricuță, ca cei care au stat lângă el în constituirea Așezământului
Semnificația volumului a fost evidențiată de părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, actualul paroh al Bisericii Zlătari, care a subliniat importanța redescoperirii modelelor și a valorilor de lângă noi. „Această lucrare reprezintă o datorie de conștiință pentru că am simțit nevoia să readucem în actualitate chipul unui slujitor vrednic al Bisericii de aici. Părintele Toma Chiricuță este un cărturar, un mare predicator, un mare organizator de viață parohială și un mare entuziast al propovăduirii cuvântului lui Dumnezeu. Acest volum este o restituire a imaginii unui om atât din documente, cât și din memoriile din partea celor care l-au cunoscut, în primul rând, din partea familiei, dar și a celor care au intrat în contact cu acest părinte cu har. Linia pe care am mers a fost aceea a cultivării relației dintre vindecarea sufletească și vindecarea trupească. Principiul de bază care mi-a fost călăuzitor în lucrare a fost acela că avem mereu nevoie de modele.
Modele sunt lângă noi, trebuie să le redescoperim, pentru că tradiția Bisericii spune că noi construim din aproape în aproape. A cultiva memoria cuiva înseamnă să iubești pe Dumnezeu prin cei pe care i-a iubit și cărora le-a oferit daruri ca să lucreze, în lume, în comunitate și în societate, mântuirea”, a spus părintele Nicolae Dascălu.