Lansare de carte la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

Un articol de: Silvia Filipoi - 02 Martie 2019

La sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a avut loc joi, 28 februarie, lansarea cărții „Pregustând Împărăția lui Dumnezeu”, scrisă de Stephen Bevans și tradusă de pr. conf. univ. dr. Cristian Sonea și dr. Paul Siladi, apărută la Editura „Presa Universitară Clujeană”.

La evenimentul de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca au luat cuvântul pr. conf. univ. dr. Cristian Sonea, prodecanul facultății și cadru universitar la Catedra de Misiologie, dr. Paul Siladi, asistent universitar în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior, care au făcut o prezentare a cărții, precum și în prezența autorului acesteia, Stephen Bevans. La rândul său, Stephen Bevans, a mulțumit traducătorilor și celor care s-au îngrijit de apariția cărții în limba română.

„Cred că pentru noi, cei care suntem la Teologie Ortodoxă, este un fel de oglindă. Vedem cum suntem noi, când îi privim pe ceilalți. Și această oglindă cred că ne arată așa cum suntem sau mai bine decât ne percepem noi înșine. Și avem nevoie de această privire din afară către noi înșine, sau o privire mediată de ceva, sau o privire către noi înșine, dar prin ochii celuilalt. Asta cred că a realizat această întâlnire”, a specificat pr. conf. univ. dr. Cristian Sonea.

Volumul „Pregustând Împă­răția lui Dumnezeu”, îngrijit de către pr. conf. univ. dr. Cristian Sonea și dr. Paul Siladi, a apărut la Editura „Presa Universitară Clujeană” și este o traducere a unor articole ale pr. prof. dr. Stephen Bevans, care ajută la introducerea în gândirea misiologică a acestuia.

„Atunci când vorbim despre misiune, în general, ne gândim la misiunea făcută în afară, la misiunea în mijlocul unor popoare care încă nu au cunoscut Evanghelia și care au o cultură străină de Evanghelie. Iar aici, în mod modern, părintele Stephen Bevans ne oferă o serie de reguli care ar trebui respectate în momentul unui nou contact cu o astfel e cultură”, a amintit dr. Paul Siladi.

Moderatorul evenimentului a fost conf. univ. dr. Alin Tat, profesor la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Cluj-Napoca și directorul Centrului de Studii Ecumenice și Interreligioase al Universității „Babeș-Bolyai”.

La finalul prezentărilor, publicul din sală a avut posibilitatea de a pune întrebări legate de diverse preocupări ecumenice. La lansarea volumului au fost prezenți studenții facultății, cadrele universitare ale instituției de învățământ superior, alături de pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Univer­sității „Babeș-Bolyai”, și de profesori de la alte facultăți din cadrul universității, interesați de dialogul inter-ecumenic.

Evenimentul face parte din seria manifestărilor organizate de Centrul de Cercetare, Formare și Strategie Misionară al Facultății de Teologie Ortodoxă, în colaborare cu Centrul de Studii Ecumenice Interreligioase al Univer­sității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

În perioada 26-27 februarie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă, pr. prof. dr. Stephen Bevans a susținut mai mule cursuri despre „Teologia contextuală”, în cadrul cărora a prezentat activitatea sa misionară și a răspuns la întrebările studenților cu privire la domeniul inter-confesional.

Pr. prof. dr. Stephen Bevans este profesor emerit de „Misiune și Cultură” la Chatolic Theological Union, Chicago, în Statele Unite ale Americii, și preot al con­gregației religioase „Societas Verbi Divini” (SVD). În decursul activității sale s-a impus ca o personalitate în domeniul misiologiei. A publicat lucrări importante în domeniul misiologiei, precum: „John Oman and His Doctrine of God” (Cambridge, 1992), „Models of Contextual Theology” (Orbis, 1992, 2002) și altele. Volumul de față adună mai multe articole și studii cu caracter misionar, publicate de-a lungul anilor de Stephen Bevans, toate oferind o bună orientare în teologia misionară elaborată de el.