Lansare de carte la Primăria din Caransebeş
În Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei Municipiului Caransebeș, a avut loc miercuri, 12 decembrie, lansarea volumului „Comunitatea de Avere din Caransebeş şi evidenţa jertfelor bănăţene din Marele Război”, ce îl are ca autor pe Laurențiu Ovidiu Roșu. La eveniment au luat parte Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, autorități locale, oameni de cultură din Caransebeș și din județ, dar și cetățeni interesați de trecutul urbei în care locuiesc. Pentru frumoasa activitate culturală depusă în cercetarea istoriei, Preasfințitul Părinte Lucian i-a conferit Diploma de excelență „Episcop Elie Miron Cristea” domnului Laurențiu Ovidiu Roșu, autor și directorul Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Caraș-Severin.
„Se cuvenea ca, înainte de a încheia Anul Centenarului, să lansăm și acest volum în Cetatea Caransebeșului, în sala dedicată celui mai important eveniment din istoria României, Marea Unire de la 1918. Trebuia așadar ca între Ziua Națională a României și sărbătoarea Crăciunului să fim împreună, în comuniune și dragoste, să lansăm volumul despre care s-a vorbit atât de frumos și, împreună, să îl felicităm pe domnul Ovidiu Roșu, care, alături de domnul profesor Constantin Brătescu, este un căutător al Arhivelor Naționale, care, cu siguranță, mai ascund multe taine. Acest volum nou lansat completează informațional numeroase neajunsuri și lipsuri, și anume Comunitatea de Avere din Caransebeș și evidența jertfelor bănățene din Marele Război. Este un medicament, un document, dar și un album. Un pomelnic al tuturor eroilor bănățeni din cele 94 de localități care au format Regimentul de Graniță și Comunitatea de Avere din Caransebeș”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. În cadrul evenimentului, s-au desfășurat și un recital de muzică clasică în interpretarea unui duet al Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, cât și un recital de colinde și cântece patriotice, susținut de Grupul vocal „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Manifestarea culturală a fost organizată de Episcopia
Caransebeșului, Primăria Municipiului Caransebeș, Casa de Cultură „George Suru”, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” și Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Caraș-Severin.