Lansarea proiectului CROSS al Parohiei Ortodoxe Române din Dubai

Un articol de: Protos. Dr. Iachint Vardianu - 17 Feb 2022

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Parohia Ortodoxă Română din Dubai lansează cel mai important proiect al ei, denumit „Centrul Românesc Ortodox Social Sportiv” (CROSS). În vara anului 2021, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat înființarea acestei parohii pentru românii din Orientul Mijlociu, iar Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a desemnat pe părintele Alexandru Cristian Trușcan pentru a fi parohul acestei nou-înființate enorii. În ultimele luni, comunitatea românească din Dubai, coordonată de părintele paroh, a organizat numeroase activități sociale și culturale alături de slujbele religioase oficiate în biserica ortodoxă antiohiană din cunoscutul cartier Jebel Ali. Crescând numărul membrilor și sporind nevoile comuni­tă­ții, se simte din ce în ce mai accentuat lipsa unui spațiu al românilor din Emiratele Arabe Unite.

Proiectul CROSS este dedicat celor care, fiind departe de țară și de familii, se confruntă cu aceleași probleme și provocări sociale și sufletești pe care le întâmpină orice român dezrădăcinat. Diaspora românească, pe cât este de numeroasă, pe atât este de dispersată în întreaga lume. Prin generozitatea Alteței Sale, Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, denominațiunile religioase din Dubai primesc gratuit, în proprietate, o suprafață de teren pentru construirea lăcașului de cult. Biserica Ortodoxă Română, după o experiență de 14 ani de misiuni ale preoților în comunitatea românească din Emirate, dorește să construiască nu doar o biserică, ci un centru românesc, un spațiu polivalent în care frații noștri din Emirate să fie împreună. Aici se vor putea întâlni, vor organiza activități și evenimente, vor cultiva sentimentul aparte­nenței la națiunea română, crescându-și copiii în atmosfera tradițiilor și spiritualității românești și vor păstra limba strămoșească drept cea mai loială și sfântă expresie a dorului și iubirii.

De asemenea, CROSS va fi dotat cu un teren de sport, un spațiu atractiv tinerilor și copiilor români, care va găzdui antrenamente, evenimente și competiții sportive, oferindu-le acestora șansa de a se întâlni pe un teren comun și de a crea prietenii și legături ce pot dura o viață.

Inițiator

Inițiatorul proiectului CROSS este Biserica Or­todoxă Română, reprezentată în Emiratele Arabe Unite de Parohia Ortodoxă Română din Dubai. Aceasta își asumă implicarea totală în coor­donarea lucrărilor de proiectare și de con­struc­ție și, ulterior edificării ansamblului, impli­carea în inițierea și organizarea activităților și proiectelor din cadrul CROSS pentru realizarea obiectivelor propuse. Parohia este păstorită de preotul paroh, cu ajutorul Consiliului parohial ales dintre românii rezidenți în Emiratele Arabe Unite.

Scop

Scopul proiectului este construirea unui spațiu pentru comunitatea românilor simpli care, deși trăiesc și muncesc în cel mai faimos emirat din lume, continuă să aibă posibilități financiare modeste și să se confrunte cu probleme comune. CROSS va fi locul de comuniune și comunicare al tuturor românilor din Emirate, precum și spațiul activităților sportive, sociale, culturale și educaționale dedicate tinerilor, copiilor, adulților și vârstnicilor.

Beneficiari

În Federația celor șapte Emirate Arabe Unite locuiesc aproximativ 10.000 de români, cea mai mare pondere aflându-se în emiratele Dubai, Abu Dhabi și Sharjah. Centrul românesc se adresează tuturor celor care vor dori să participe la acțiunile și programele derulate în cadrul acestuia. Vârsta medie a rezidenților români este cuprinsă între 30 și 50 de ani.

Obiective

Prin proiectul CROSS, Biserica Ortodoxă Română va continua să fie principalul factor de coeziune în comunitate, oferind asistență religioasă, sprijin moral și material membrilor ei și implicându-se în dezvoltarea sentimentului tinerilor de apartenență la națiunea română și cultivarea altruismului și generozității ca virtuți evanghelice și trăsături umane esențiale.

Valorile spiritualității și moralei creștine de toleranță și compasiune față de semeni, de iubire milostivă și responsabilitate comunitară, de preocupare pentru cunoaștere și dezvoltare personală vor fi rațiunea pe care se vor fundamenta activitățile și acțiunile din cadrul CROSS.

Prin implicarea unor oameni de succes din diferite domenii, precum antreprenori, profesori, medici, ingineri, artiști, CROSS va deveni un cadru inovativ și profesionist în sprijinul educaţiei antreprenoriale a tinerilor români și un loc în care aceștia se pot întâlni, consulta și pot colabora.

Proiecte de activități

În vederea realizării obiectivelor propuse, Parohia Ortodoxă Română din Dubai va continua să organizeze evenimentele și activitățile deja implementate în comunitate și va iniția proiecte noi datorită oportunităților oferite de noul spațiu al centrului românesc. În cadrul CROSS se vor organiza activități specifice categoriilor de membri: tineri, adulți și vârstnici.

Arhitectura

Echipa de arhitecți care a realizat proiectul CROSS este condusă de arh. Valentin Ionașcu și arh. Constantin Stanciu din cadrul Biroului de Arhitectură CoLabor din București. În vederea realizării proiectului, s-a urmărit continuarea arhitecturii tradiționale creștine românești, ansamblul CROSS al Parohiei Ortodoxe Române din Dubai propunându-se ca un centru comunitar de misiune dezvoltat în jurul bisericii, în jurul Sfintei Jertfe. Exemplele mănăstirilor Cozia, Polovragi și Hurezi, unele dintre acestea monumente UNESCO, au dus la alcătuirea ansamblului după tipicul mănăstiresc. Bisericile „Sfântul Nicolae”-Domnesc din Curtea de Argeș, fostă capitală a Ţării Româneşti, „Sfântul Elefterie”-Nou și „Sfântul Anton”-Curtea Veche din actuala capitală a României au constituit puncte de referință pentru conturarea detaliilor și caracteristicilor arhitecturale românești adoptate în proiectul CROSS. Actualizarea rădăcinilor creștinătății prin reiterarea unor elemente de arhitectură tradiționale bizantine și brâncovenești, care fac parte din specificul tradiției arhitecturii românești, constituie punctul central al proiectului.

Durata estimată

Durata estimată de construire este de 36 de luni pentru primele două etape ale proiectului: etapa 1 - edificare biserică și aripa A (latura Vest, 3.000 mp) ≈ 55%; etapa 2 - edificare teren sport și parcare (1.000 mp) ≈ 20%; etapa 3 - edificare aripa B (latura Nord 750 mp) ≈ 12,5%; etapa 4 - edificare aripa C (latura Sud 750 mp) ≈ 12,5%.

Comunitatea dorește să aibă un loc în care să se poată întâlni și organiza pentru a aduce mai aproape de inima românilor sentimentul comuniunii și spiritualității creștine și al tradițiilor de acasă. În acest context este lansat proiectul Centrului Românesc Ortodox Social Sportiv, care să rămână o mărturie peste veacuri a prezenței spiritului românesc pe meleagurile emirateze și, totodată, să facă fezabilă misiunea socială și religioasă a Bisericii Ortodoxe în comunitatea românească din cel mai cosmopolit oraș al lumii.