Lecţie naţională de educaţie financiară
Zeci de mii de elevi din întreaga ţară au participat în această săptămână la o lecţie de educaţie financiară susţinută de specialişti din cadrul sucursalelor şi agenţiilor Băncii Naţionale a României (BNR). La Bucureşti, evenimentul a fost deschis de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a primit la sediul băncii centrale vizita a peste 50 de elevi de clasa a VIII-a din Capitală, cu care a discutat despre istoria banilor şi a băncilor.
Banca Națională a României, în parteneriat cu Ministerul Educației și Inspectoratele Școlare Județene, a desfășurat marţi, 18 octombrie, o „Lecție națională de educație financiară” cu scopul creșterii nivelului de conștientizare a importanței educației financiare în rândul elevilor, după cum a transmis BNR într-un comunicat. Echipele de educație financiară din sediul central și din toate sucursalele și agențiile BNR din țară au interacționat cu elevi și cadre didactice din peste 5.500 de clase din ciclul primar, gimnazial și liceal de la unități de învățământ din toate județele țării.
Evenimentul, cu peste 136.000 de participanți, a fost deschis de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a primit la sediul băncii centrale vizita a peste 50 de elevi de clasa a VIII-a din București, însoțiți de profesorii lor, cu care a discutat, timp de o oră, despre istoria banilor și a băncilor. Educaţia financiară rămâne o preocupare constantă „susținută și prin programele și proiectele derulate la nivel național încă din 2009 și cuprinse în Strategia multianuală de acțiune în domeniul educației financiare a BNR”, se arată în comunicatul băncii centrale.
Un astfel de program de educaţie financiară se derulează şi la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” (LIIS) din Iași. „Oamenii educați financiar sunt responsabili și vor lua cele mai bune decizii atunci când trebuie să împrumute, să investească, să cheltuiască chibzuit sau să facă economii”, a transmis presei locale profesorul coordonator Maria Rados. Pe parcursul lunilor octombrie, noiembrie şi decembrie, elevii de la toate clasele de gimnaziu şi liceu de la LIIIS vor participa la workshopuri, dezbateri interactive și studii de caz.
BNR a lansat anul trecut seria de videoclipuri animate denumite „Educație financiară cu Ana și Radu”, un produs educațional care oferă elevilor, într-o manieră accesibilă și atractivă, explicații despre rolul băncii centrale, precum și noțiuni financiare și economice de bază: inflația, funcțiile banilor, bugetul de venituri și cheltuieli, respectiv cererea și oferta, după cum precizează BNR pe site-ul instituției. „Educație financiară cu Ana și Radu” cuprinde șase videoclipuri: „Rolul Băncii Naționale a României”, „Banii și inflația”, „Venituri și cheltuieli”, „Cererea și oferta”, „Economisirea” și „Cardul Bancar” şi pot fi vizionate pe canalul de Youtube al BNR sau pe https://www.bnr.ro/Educatie-financiara-cu-Ana-si-Radu-22552.aspx.
În luna aprilie a acestui an, Ministerul Educaţiei lansa în dezbatere publică Strategia de educaţie financiară, conducerea ministerului de la acea vreme subliniind că modulul de „Educaţie financiară” ar urma să facă parte din viitoarea disciplină denumită „Educaţie pentru viaţă”. În strategie se subliniază faptul că România înregistrează una dintre cele mai ridicate rate din Spaţiul Economic European pentru un comportament neadecvat din punct de vedere financiar, cum ar fi cumpărăturile impulsive (numai 67% au declarat ca au efectuat cumpărături cumpătate), faptul că nu realizează economii în mod activ și nu își stabilesc obiective și că nu monitorizează chestiunile financiare. (O. N.)