„Liceenii read’n roll” la Muzeul Național de Literatură Română 

Data: 28 Noiembrie 2023

Asociația Da’DeCe își dorește ca vizita la muzeu pentru un copil să fie o experiență atât interactivă, cât și educativă, și astfel a luat naștere proiectul „Muzeu de buzunar”, care cuprinde un kit de explorare creativă. După primul muzeu de buzunar lansat, anul trecut, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, a venit momentul acum de a descoperi, într-un mod atractiv, fascinanta literatură la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), în cadrul proiectului „Liceenii read’n roll”. 

Poate vă întrebați de ce am ține muzeul într-un buzunar. Asociația Da’DeCe s-a gândit că într-un buzunar găsești doar lucruri importante, de care ai nevoie sau mici obiecte de care încă nu ești pregătit să te desparți - o piatră, o scoică, un fir de nisip, biletul de tren care încă poartă amintirea vacanței ce tocmai s-a încheiat sau alte mici amintiri. Pornind de la această idee, și muzeul poate fi redus la o dimensiune care să încapă în buzunar și să cuprindă o întreagă lume. 

Kiturile sunt la dispoziția tinerilor dornici de a se împrieteni cu literatura clasică sau cea contemporană la MNLR. În muzeul de buzunar veți găsi un caiet și un set de cartoline care vă vor ghida pas cu pas prin lumile imaginate de scriitoare și scriitori români, având în minte faptul că literatura nu este o materie, ci o artă. Iulia Iordan, inițiatoarea proiectului „Muzeu de buzunar”, consideră că acest demers cultural reprezintă o modalitate de a omagia patrimoniul muzeal prin joacă și artă.

Pentru copii o vizită în muzeu poate fi o adevărată aventură, dar cu ajutorul kitului interactiv aceștia au șansa de a descoperi elementele importante. Muzeul de buzunar este disponibil gratuit pentru copii, la intrarea în MNLR, pentru activități de grup. Proiectul „Liceenii read’n roll” este realizat de Asociația Da’DeCe în parteneriat cu MNLR, cu Asociaţia Profesorilor de Limba şi Literatura Română „Ioana Em. Petrescu” și cu liceele „Nichita Stănescu” și „Dimitrie Bolintineanu” din București. (A. D.)