Lumina Crăciunului în casele mehedinţenilor
Corul Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei a început seria concertelor de colinde închinate Naşterii Domnului. După ce, pe 6 decembrie, au vestit minunea din ieslea Betleemului românilor din Gyula (Ungaria), în Duminica Sfinţilor Strămoşi, membrii formaţiei muzicale au adus bucuria Crăciunului în sufletele credincioşilor severineni.
Cu o jumătate de ceas înaintea concertului Kinonia, sala de spectacol a Casei Tineretului din municipiu a devenit neîncăpătoare. Cuprinşi de atmosfera sărbătorească de la începutul acestei săptămâni, creştinii au venit însoţiţi de rude şi apropiaţi, dornici să se împărtăşească de frumuseţea sonoră a cântecului sfânt şi bun. Cei prezenţi au primit binecuvântarea arhierească a Preasfinţitului Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care a luat parte la eveniment. Moderatorul întâlnirii de suflet a fost, şi în acest an, pr. Iulian Nedelcu, consilier cultural al Centrului eparhial.
Concert de colinde la Turnu Severin
Sub genericul „Lumina Crăciunului în casa creştinului“, Corul Kinonia, condus de arhid. Adrian Cristian Maziliţa, a interpretat piese alese din cele mai frumoase colinde şi cântări specifice perioadei. Melosul bizantin, armonia modală şi cântecul popular au constituit mijloace potrivite de expresie, prin care formaţia a reuşit să trezească în sufletele ascultătorilor trăiri deosebite.
Cântecele îngerilor, păstorilor şi întregii făpturi au fost readuse la viaţă cu aceeaşi emoţie primară cu care cei dintâi martori ai Naşterii Domnului s-au închinat smeritului Prunc. Au fost interpretate variante armonizate aparţinând celebrilor muzicieni aflaţi în slujba Bisericii şi a neamului: Gheorghe Cucu, D.G. Kiriac, Radu Antofie, Nicolae Lungu sau Constantin Drăguşin.
Printre cele mai apreciate colinde s-au numărat cele populare, însoţite de acompaniament muzical. Acestea, mai aproape de sufletul românului, au stârnit aplauze la scenă deschisă din partea publicului. Auditoriul a gustat din plin melodiile ardeleneşti, maramureşene sau din Mehedinţi, ritmate şi acordate cu substanţa profundă a textelor bătrâneşti.
Prin bunăvoinţa conducerii postului local de televiziune Datina TV, concertul de colinde a putut fi urmărit live şi de cei de acasă, care din binecuvântate pricini nu au reuşit să ia parte la această bucurie. De asemenea, Radio Lumina al Episcopiei Severinului a transmis în direct evenimentul, urmărind să aducă atmosfera Crăciunului şi în căminele celor neputincioşi, bătrâni, bolnavi sau plecaţi în afara graniţelor ţării.
Programul de sărbători al concertelor Kinonia
De vestea minunată a Naşterii Domnului s-au bucurat şi cei privaţi de libertate, deţinuţii penitenciarului din municipiu, în faţa cărora corul a susţinut un program de colinde pe 17 decembrie. În zilele de 21 şi 22 decembrie, membrii corului vor da concerte în oraşul Petroşani şi la mănăstirea gorjeană Tismana. Ultimul popas muzical al Corului Kinonia, dedicat Crăciunului, va avea loc pe 27 decembrie, la Biserica „Sfântul Ştefan“ din Parohia Orşova Sud.
Kinonia, scurt istoric
Corul bărbătesc Kinonia a luat fiinţă în anul 2005 şi de atunci susţine anual concerte în Drobeta-Turnu Severin şi în alte localităţi din ţară, cu ocazia celor două mari sărbători, Naşterea şi Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, precum şi a altor evenimente culturale. Ansamblul are în componenţa sa corişti angajaţi ai Centrului eparhial al Episcopiei Severinului şi Strehaiei - clerici şi mireni -, mulţi dintre ei absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.
Corul Kinonia abordează un repertoriu variat: creaţii corale religioase, populare şi patriotice, dar şi cântece populare autentice din judeţul Mehedinţi. Unul dintre obiectivele corului este redescoperirea cântecelor şi a vechilor tradiţii populare şi în mod special a cântului şi repertoriului bisericesc de tradiţie bizantină. (Cătălin Cernătescu)