Lumina Educației - un parteneriat luminos
O educaţie integrală presupune, pe lângă latura intelectuală, morală, estetică, tehnologică, şi o componentă religioasă. Valorile oferite de educaţia religioasă sunt extrem de utile, mai ales în această perioadă de secularizare a societăţii româneşti, întrucât ele reprezintă pentru tineri un reper spiritual esenţial şi un liant existenţial între toate cunoştinţele dobândite prin studiul celorlalte discipline, după cum subliniază Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Pentru a împlini un deziderat moral, trebuie să ne întrebăm cu cine şi cum se va face această operă de remodelare a sufletului omenesc. Desigur, cu preoţii şi profesorii de religie, asupra cărora apasă o răspundere grea în faţa lor şi a lui Dumnezeu, răspundere individuală, dar şi colectivă, pentru a surmonta creştineşte toate încercările vieţii.
Să nu uităm faptul că tinerii și copiii au fost şi în atenţia Mântuitorului, Care îi avea mereu împrejur. Aceştia reprezintă într-adevăr viitorul, ei fiind „mlădiţele viei” şi, de aceea, preocuparea pentru educaţia lor religios-morală trebuie să fie un ideal mereu în atenţia noastră.
Dacă în acest proces didactic factorii esenţiali ai educaţiei (Biserica, Şcoala şi Familia) vor oferi toată căldura inimii, toată lumina minţii şi tot devotamentul în opera de îndrumare a tinerei generaţii spre împlinirea Evangheliei Mântuitorului, atunci strădaniile acestora nu vor fi zadarnice şi le vor da sentimentul datoriei împlinite.
În acest sens, la inițiativa și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în anul 2015 a fost înființat suplimentul lunar Lumina Educației al Ziarului Lumina, realizat în colaborare cu Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române. Primul număr al suplimentului Lumina Educației a fost publicat în ziua de 7 februarie 2015, cu ocazia împlinirii a zece ani de apariție a Ziarului Lumina.
În paginile rubricii dedicate educației religioase din Ziarul Lumina au apărut, de-a lungul timpului, numeroase articole cu privire la importanța educației religioase, articole despre metode de predare a orei de religie (articole realizate de profesori cu experiență la catedră), impresii ale elevilor și absolvenților care au studiat religia și modul în care le-a influențat viața, articole care au surprins mobilizarea excepțională a părinților, a copiilor, a profesorilor, a preoţilor, a persoanelor publice, care au înţeles și au susținut înscrierea elevilor la ora de religie, dar și articole care au prezentat bucuria sinceră și entuziasmul copiilor și al tinerilor care participă la concursurile educaționale organizate de Sectorul teologic-educațional.
Totodată, profesorii de religie, de teologie și de alte discipline școlare au avut posibilitatea de a publica articole de specialitate, suplimentul reușind să conecteze dascăli din diferite domenii ale educației, în vederea promovării unei abordări interdisciplinare. Articole care vizează predarea religiei au fost îmbinate cu articole care subliniază importanța educației, rolul asociațiilor de tineret, prezentarea școlilor duminicale din diasporă, necesitatea implicării în proiecte educaționale și participarea la olimpiade, concursuri de creație și activităţi culturale.
Astfel, mulți factori implicați în procesul educațional au avut posibilitatea de a publica, în paginile Ziarului Lumina, gânduri, opinii și reflecții personale referitoare la necesitatea educației religioase, în vederea informării și formării elevilor pentru viață.
Parteneriatul dintre Ziarul Lumina și Sectorul teologic-educațional și-a propus să prezinte mărturii vii și edificatoare despre relevanța și actualitatea educației religioase, realizată atât în Școală, cât și în Biserică și Familie, fiind o „tribună” atât pentru profesorii de religie, cât și pentru persoanele care doresc să se implice în susținerea educației religioase, într-o perspectivă interdisciplinară, vie, interactivă și atractivă.
Cu prilejul aniversării ediției festive a Ziarului Lumina cu numărul 5.000, vă adresăm sincere felicitări și vă dorim mult spor în fructificarea darurilor cu care ați fost înzestrați de Părintele luminilor, având bucuria ca, după ce ați semănat cu osteneală, să secerați însutit răsplata iconomului credincios.