„Lumina Sfintelor Scripturi” – portretul vieţii şi al operei Sfântului Ioan Gură de Aur
La împlinirea celor 1600 de ani de la trecerea la cele veşnice a Sfântului Ioan Gură de Aur, Editura Trinitas a publicat mai multe lucrări dedicate sfântului ierarh. Pe lângă calendarul editat pentru Arhiepiscopia Iaşilor cu prilejul acestui eveniment, iconiţe, pliante şi alte materiale media, au fost lansate două lucrări în care se evocă viaţa şi activitatea sfântului.
Lansarea cărţii lui Liviu Petcu a fost făcută de pr. nicolae Dascălu, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor şi directorul Institutului Cultural-Misionar Trinitas
În anul în care toate evenimentele cultural-religioase din Arhiepiscopia Iaşilor au stat sub semnul împlinirii celor 1600 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Ioan Gură de Aur, la Editura Trinitas au fost publicate două cărţi, în care personalitatea ierarhului, profunzimea teologiei sale şi actualitatea operei sale sunt analizate şi prezentate sub formă ştiinţifică: „Sf. Ioan Gură de Aur - mare dascăl al lumii şi ierarh” şi „Lumina Sfintelor Scripturi”. Prima lucrare este un volum de studii academice comemorative, alcătuit de profesorii şi studenţii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, iar a doua este o antologie tematică din opera marelui predicator, alcătuită de doctorandul Liviu Petcu, cadru universitar la facultatea amintită. Ambele volume au fost lansate în cadrul simpozionului „Sfântului Ioan Gură de Aur”, organizat pe 15 octombrie 2007, cu ocazia binecuvântării noului an universitar pentru studenţii facultăţii amintite.
O lucrare ştiinţifică
Ambele cărţi dedicate ierarhului antiohian adună informaţii, fragmente din opera sfântului, evocări şi analize. Dacă prima lucrare amintită adună cele mai bune referiri ale profesorilor de teologie ieşeni, „Lumina Sfintelor Scripturi” este o lucrare amplă, structurată în două volume a câte 963, respectiv 1039 de pagini. Fiind elaborată ca o antologie de texte din opera tradusă în limba română a Sfântului Ioan Gură de Aur, lucrarea se adresează în special „studenţilor, doctoranzilor, profesorilor de Religie, preoţilor, dar şi tuturor credincioşilor interesaţi de comorile oratorice şi duhovniceşti ale operei Sfântului Ioan Hrisostom. Totodată, cele două volume constituie şi un omagiu adus personalităţii marelui orator şi părinte al creştinătăţii universale, de la a cărui trecere la cele veşnice se împlinesc, anul acesta, 1600 de ani”, aşa cum arată autorul în prefaţa lucrării.
Lucrarea a apărut la iniţiativa şi îndemnul Prea Fericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi Locţiitor de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, care a dat binecuvântarea ca această carte să fie tipărită la Editura „Trinitas”. Vă prezentăm în continuare o succintă prezentare a lucrării, făcută de autorul ei.
Viaţa şi opera sfântului
În volumul I al lucrării, autorul prezintă un studiu intitulat „Viaţa Sfântului Ioan Gură de Aur”, în care sunt cuprinse, succint, principalele momente din viaţa marelui ierarh şi sfânt al Bisericii Universale. În continuarea volumului I al antologiei „Lumina Sfintelor Scripturi”, este prezentată opera Sfântului Ioan Gură de Aur, aşa cum a fost ea clasificată de către pr. prof. dr. Ioan G. Coman în lucrarea sa, „Patrologia” (Sfânta Mănăstire Dervent, 2000, pp. 135-136). Opera Sfântului Ioan impresionează nu doar prin profunzimea scrierilor, ci şi prin vastitate: 18 volume din prestigioasa ediţie Migne, cuprinzând omilii, opere dogmatico-polemice, apologetice, ascetice, educativ-morale şi o bogată corespondenţă.
„Gigant al Bisericii”
Cel de-al doilea studiu din debutul antologiei „Lumina Sfintelor Scripturi” este intitulat „Personalitatea Sfântului Ioan Gură de Aur”. Aici sunt prezentate, după cum o arată şi titlul, principalele trăsături ale personalităţii celui care a fost un adevărat „gigant al Bisericii”. În încercarea de a reliefa în linii mari însemnătatea activităţii Sfântului Ioan Gură de Aur pentru viaţa Bisericii, autorul apelează la mărturiile vechilor cronicari bizantini despre Sfântul Ioan Hrisostom. Astfel, este citat scriitorul bisericesc Theodorit, care îl elogia pe ilustrul ierarh prin următoarele cuvinte: „Dă-ne nouă, Părinte, lira ta, împrumută-mi plectrul (arcuşul) tău, spre lauda ta… lira ta răsună armonios, cu darul harului, în toată lumea… Dă-ne nouă puterea acelei limbi nemuritoare”.
Operă consistentă
Autorul evidenţiază acele calităţi ale ilustrului teolog şi orator care îl definesc şi îl individualizează în întreaga istorie a Bisericii. Din panoplia trăsăturilor alese care îmbogăţeau personalitatea Sfântului Ioan Gură de Aur se evidenţiază „bogăţia, profunzimea şi logica ideilor sale, cunoştinţele lui enciclopedice, memoria sa fenomenală şi precizia în citarea şi interpretarea Scripturii, precum şi descoperirea bogăţiilor de sensuri ale scrierilor acesteia, frumuseţea şi atracţia stilului, figurile retorice, jocul de cuvinte care desfată sufletul cititorului constituind un adevărat festin duhovnicesc pentru acesta”. În ce priveşte opera Sfântului Ioan, se poate spune că „scrierile dogmatice nu sunt curat dogmatice, nici cele morale nu sunt curat morale şi lipsite de partea dogmatică, şi nici explicările sau herminiile lui asupra Sfintei Scripturi nu pot fi curat hermeneutice, fără partea dogmatică, ci toate se prezintă sub aceste trei feţe: dogmatică, hermeneutică şi morală”. Concluzionând, autorul apreciază că „tragedia vieţii Sfântului Ioan Gură de Aur, cauzată de sinceritatea ieşită din comun şi de integritatea caracterului său, a fost cea care a contribuit la creşterea faimei şi a gloriei sale. El rămâne cel mai cunoscut dintre Părinţii greci şi una dintre cele mai fascinante figuri ale antichităţii creştine”. Partea cea mai consistentă a lucrării o constituie antologia propriu-zisă, în cadrul căreia sunt prezentate, în ordine alfabetică, citate din operele Sf. Ioan Gură de Aur, grupate după anumite teme.
Fragmente celebre din opera sfântului
Cel de-al doilea volum continuă şirul alfabetic al temelor începând cu litera „Δ. Prin varietatea temelor alese, citatele prezentate acoperă o paletă deosebit de largă din subiectele abordate de Sfântul Ioan Gură de Aur în operele sale. Astfel, sunt prezente fragmente sau citate reprezentând teme precum Adam, Biserica, Dragostea, Fecioria, Grija sau Iubirea. Un element remarcabil îl reprezintă indicarea unor subteme care oferă informaţii suplimentare cu privire la conţinutul propriu-zis al subiectului menţionat. În acest sens, o temă precum Iubirea, spre exemplu, apare diversificată în mai multe subteme cum sunt Iubirea (culme a virtuţilor), (calea mântuirii), (rădăcina şi izvorul oricărui bine), (de Dumnezeu), (de aproapele), (trebuie să-i cuprindă pe toţi oamenii în braţele ei), etc. De asemenea indexul prezent la finalul fiecăruia dintre cele două volume oferă posibilitatea unei priviri sintetice asupra cuprinsului, ajutând cercetătorul sau cititorul în găsirea cu uşurinţă a temelor urmărite.
Instrument ştiinţific pentru învăţământul teologic
În ansamblu, antologia „Lumina Sfintelor Scripturi” reprezintă un auxiliar preţios pentru studenţi, profesori, teologi sau preoţi, în elaborarea lucrărilor cu caracter academic sau pastoral, cu atât mai mult cu cât, la finalul fiecărui pasaj citat, este indicată şi sursa de unde provine respectivul fragment. În acelaşi timp, lucrarea este utilă şi cititorilor neinteresaţi de rigori academice, care urmăresc doar folosul sufletesc şi bogăţia intrinsecă a textelor citate. Deşi nu reprezintă o lucrare de creaţie propriu-zisă, antologia „Lumina Sfintelor Scripturi” are o valoare incontestabilă prin ineditul manierei în care sintetizează un volum imens de informaţii, constituind totodată un instrument util pentru biblioteca oricărui teolog preocupat de profunzimea şi actualitatea scrierilor Sfântului Ioan Gură de Aur. Elaborarea şi publicarea celor două volume în contextul sărbătoririi a 1600 de ani de la trecerea la cele veşnice a Sfântului Ioan Gură de Aur reprezintă un omagiu adus celui care a fost un neîntrecut orator, dascăl şi părinte al întregii creştinătăţi, la fel de apreciat şi preţuit atât în Răsărit, cât şi în Occident, în trecut şi astăzi.
notă: Titlul şi intertitlurile aparţin redacţiei