Maestrul Paul Gherasim în dialog cu Cristian Diţoiu
În Galeria-anticariat „Curtea Veche“, din Bulevardul Unirii nr. 10, începutul lunii martie a adus un suflu coloristic nou pe simeze. La deschiderea expoziţiei, al cărei amfitrion, anunţat pe afiş, trebuia să fie cunoscutul Paul Gherasim, au venit mulţi artişti plastici şi iubitori de artă. Din păcate, maestrul nu a fost prezent. Şi-a lăsat lucrările să vorbească.
Printre invitaţi, de remarcat prezenţa câtorva membri ai Grupului „Prolog“ - Horea Paştina, Ion Grigorescu, Mihai Sârbulescu -, care şi-au făcut apariţia, aşa cum o fac de fiecare dată, cu discreţie, modestie şi, mai ales, fără să facă risipă de vorbe (aspect inedit în lumea de azi!). O dovadă a calităţii lor umane este aceea că atunci când se găsesc în diverse contexte culturale sunt înconjuraţi de oameni, indiferent de vârstă. Aşijderea prietenilor săi, Paul Gherasim este un reper al profunzimilor umane şi artistice.
Seara vernisării expoziţiei „Început de dialog între doi pictori: Paul Gherasim - Cristian Diţoiu“ s-a derulat de la sine. Nu s-au ţinut cuvântări, nu s-au ridicat osanale. Faptele celor doi artişti, şi anume lucrările expuse, au lămurit cum nu se putea mai bine audienţa. Zugrăvite cu atenţie, picturile s-au lăsat admirate, analizate, discutate îndelung de participanţi. A fost o seară a prieteniei nedisimulate, un prilej de a pune oamenii împreună, de a crea amintiri plăcute pentru fiecare în parte.
Două expoziţii, o singură temă
Cristian Diţoiu face parte din prima generaţie de absolvenţi ai Academiei de Arte Bucureşti. A fost studentul lui Horea Paştina şi l-a avut ca asistent pe Mihai Sârbulescu. În prezent, îl are ca mentor pe Paul Gherasim.
„Expoziţia de faţă se detaşează de toate celelalte prin compoziţia ei şi se datorează domnului Paul Gherasim, pe care îl cunosc din timpul studenţiei, deci de aproape 20 de ani. Acum un an şi ceva, avea în minte această expoziţie şi chiar mi-a spus: «Cristian, vreau să facem împreună o expoziţie». În momentul acela nu aveam în minte când anume se va face şi ce conţinut va avea. Iată-ne, aici, la deschiderea acestei expoziţii, al cărei titlu este destul de cuprinzător. Lucrările au fost făcute după ce am consimţit că vom face împreună această expoziţie. Sunt, în fapt, picturi de anul acesta atât cele ale mele, cât şi cele ale domnului Gherasim. Este o onoare să expun cu dumnealui“, a spus Cristian Diţoiu.
Cei interesaţi îl pot descoperi şi înţelege pe Cristian Diţoiu într-o altă expoziţie personală, găzduită la parterul Palatului Mogoşoaia. De altfel, după cum lămureşte autorul, lucrurile de acolo se înfrăţesc cu cele de aici, evident prin tematică; este vorba de preocupări legate de: forme primare (pătrat, dreptunghi cu secţiunea de aur şi derivatele dintre ele), culori primare (roşu, galben, albastru şi derivatele dintre ele), dimensiune, raportul dintre formă şi dimensiune, şi transparenţa materiei.
„Expoziţia de la Mogoşoaia se numeşte «Ecleraj» şi arată exact locul de unde am pornit, este vorba de o întâlnire în peisaj: un perete alb pe care se proiectau nişte umbre puternice, rectangulare. A fost o temă care m-a atras, era vorba de forme asemenea, între care una din dreapta sus era negativul celei din stânga jos. Şi aşa am început lucrul la tema respectivă, am preluat-o, evident, în atelier şi am ajuns până la lucrările de aici. În fapt, este o singură temă în ambele expoziţii - ecleraj (n.r., iluminare artificială puternică)“, a completat Cristian Diţoiu.
Expoziţia este deschisă până la 5 aprilie 2014 şi poate fi vizitată, exclusiv, apelând în prealabil numărul de telefon: 0744.351.649.