Maica Eustochia, stareţa cea înţeleaptă si vrednică a Agapiei
Prin anii 1980 în Fălticeni locuia familia scriitorului Vasile (Lala) Lovinescu. Bătrân, retras din viața publică, Vasile Lovinescu scria permanent şi păstra în sertar textele pentru vremurile care aveau să vină. Era conştient că cenzura comunistă nu va îngădui publicarea lor. Doamna Steliana Lovinescu, o femeie admirabilă, îşi îndrepta mereu paşii către biserică şi se ruga ca o călugăriță.
Într-o zi, poposind în casa de pe strada Sucevei, cei doi bătrâni înțelepți mi-au încredințat un dar pentru monahia Filofteia Şenchea de la Agapia. Călătorind către Sihla, m-am oprit la Agapia, în casa maicii Filofteia, originară din ținutul Braşovului, de vreo 60 de ani închinându-şi viața lui Hristos în cea mai cunoscută mănăstire de călugăriţe a României.
Filofteia Şenchea era consilieră a mănăstirii, călugăriţă venerabilă, fostă ucenică şi colaboratoare apropiată a Arhimandritei Agafia Velase, fostă stareţă a Mănăstirii Agapia.
În casa maicii Filofteia am cunoscut-o pe stareţa Eustochia Ciucanu. Nu ştiam atunci prea multe despre ea. Înaintea venirii ei, casa trecea prin numeroase pregătiri. Era, să zicem, un musafir important. Vorbea cu înţelepciune şi zâmbea arareori. Aveam să-mi dau seama mai târziu că stăreţise mulţi ani (peste 30) şi că mănăstirea îi datora foarte mult.
Maica Eustochia era nelipsită de la biserică
Bisericile mănăstirii înnoite, pictura lui Grigorescu restaurată, la biserica de la Bogoslov pictură nouă, gospodărie bine chivernisită, centrală termică nouă, încălzire centrală în toată mănăstirea, organizarea muzeului mănăstiresc şi a Casei memoriale Vlahuţă, permanenta supraveghere a atelierelor mănăstireşti şi grija de mamă faţă de soborul numeros (peste 450 de călugăriţe) al acestei mănăstiri. Maica Eustochia era nelipsită de la biserică. Înainte de revărsatul zorilor clopotul suna şi maicile umpleau bisericile mănăstirii. Stavrofora Eustochia îşi ocupa locul în strana stăreţească. Spunea Crezul, Rugăciunea Domnească, în duminici Cazania şi-n sărbători Sinaxarul. Călugărițele tinere şi surorile începătoare îi făceau metanie mare, iar cele mai în vârstă, cuvenita închinăciune. Din zori şi până noaptea târziu stareța Eustochia ostenea prin tot cuprinsul mănăstirii. Iubea şi Agapia-Veche, ridicând acolo o biserică nouă, împodobită ulterior cu pictură de ucenica sa, stareța de acum a Agapiei, Olimpiada Chiriac.
Tuturor le-a fost gazdă ospitalieră
Mănăstirea a primit oaspeți şi pelerini din toată lumea. Prin anii 1970 călugări şi călugărițe din multe țări ale Europei s-au întrunit în congres găzduit tocmai de această mănăstire.
În vremea stăreţiei maicii Eustochia, Mănăstirea Agapia a fost vizitată de Patriarhul Ierusalimului Diodor I (1982), Patriarhul Moscovei şi a Intregii Rusii, Pimen (1983), Patriarhul Dimitrios I al Constantinopolului (1987) şi alţi mulţi ierarhi din toate Bisericile Ortodoxe. Tuturor le-a fost gazdă ospitalieră. Delegaţiile au vizitat nu doar biserica cu picturile lui Grigorescu, ci şi biblioteca cu incunabule, cărţi vechi şi rare, precum şi atelierele de broderie şi covoare, muzeul mănăstirii şi situl mănăstiresc păstrat cu atâta grijă din vremuri de demult până astăzi.
În ultimii ani ai vieţii stavroforei Eustochia am slujit ca arhidiacon la hramurile mănăstirii, la slujbe arhiereşti şi am fost martorul unor mărturisiri tulburătoare. Maica Eustochia a văzut cum călugăriţele au fost alungate din mănăstire şi tot ea le-a reprimit, asumându-şi riscul în vremuri grele de adevărată prigoană a Bisericii. De aceea vieţuitoarele mănăstirii au iubit-o, cu toate că maica era aspră la prima vedere.
Se vorbeşte încă despre momentul în care stareţa i-a interzis Elenei Ceauşescu să intre în Sfântul Altar
Mai mult decât orice, stareţa Eustochia a iubit mănăstirea şi pe multele ei ostenitoare. În vremurile acelea în care Biserica era umilită şi marginalizată de cei aflaţi vremelnic la conducerea ţării, maica Eustochia a avut demnitatea de a-i înfrunta şi de a se lupta pentru drepturile mănăstirii şi a călugăriţelor ei. Se vorbeşte încă prin părţile locului despre momentul în care stareţa i-a interzis Elenei Ceauşescu să intre în Sfântul Altar. Pentru aceasta era cât pe ce să închidă mănăstirea. Dar maica Eustochia a biruit şi în momentele acelea.
Jertfindu-se permanent pentru Biserica lui Hristos şi-a sfârşit zilele la Bucureşti, în ascultare faţă de ierarhii Bisericii, participând la o întrunire cu profesorii de la Facultăţile de Teologie şi Seminariile Teologice.
Printre marile stareţe ale Agapiei
Nu cred că vreo călugăriţă s-a bucurat de mai mare cinste ca stareţa Eustochia. Înaltpreasfinţitul Mitropolit Daniel, Preasfinţitul Eftimie, Episcopul Romanului şi Huşilor, Preasfinţitul Epifanie, Episcopul Buzăului, Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Preasfinţitul Ioachim Vasluianul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului şi Huşilor, şi Preasfinţitul Gherasim Vrânceanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Buzăului s-au rugat în ziua aceea de februarie 1992 la căpătâiul sicriului ei. Ziceam că nici o altă călugăriţă nu s-a bucurat de o asemenea cinstire. Candela de la mormântul ei nu s-a stins niciodată. Maicile pe care le-a format şi le-a primit în mănăstire urcă adeseori dealul până la cimitir ducându-i flori proaspete şi aprinzându-i lumânări de ceară curată.
Istoria Mănăstirii Agapia a consemnat cu litere aurite perioada stăreţiei Stavroforei Eustochia Ciucanu. Ierarhi şi slujitori ai Bisericii din diverse locuri, scriitori, profesori universitari, teologi, medici şi oameni din toate categoriile sociale îşi amintesc de maica Eustochia. Unii o consideră cea mai mare stareţă sau, oricum, printre marile stareţe ale Agapiei. În cei 30 şi mai bine de ani ai stăreţiei sale, stavrofora Eustochia Ciucanu şi-a împletit, cu multă osteneală, statornicie şi dăruire, cunună din flori neveştejite, cu care Dreptul Judecător, nădăjduim, a răsplătit-o.
Maica Eustochia Ciucanu s-a născut la 1 aprilie 1929. A urmat cursurile Institutului Teologic de grad universitar Bucureşti, pe care l-a absolvit în anul 1956. Apoi a fost profesoară la seminar, preşedintă a atelierelor şi casiera mănăstirii Agapia, iar la 1 octombrie 1960 a fost instalată stareţă a aceleiaşi mănăstiri. De-a lungul celor 25 de ani de stăreţie a vegheat la executarea mai multor lucrări de întreţinere, înfrumuseţare şi modernizare a Monumentului Istoric Mănăstirea Agapia. Răpusă de boală, încetează din viaţă la data de 17 februarie 1992. Slujba de înmormântare a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Daniel, înconjurat de un sobor de preoţi. |