Manualele de teologie, călăuze pentru învăţătură
În lumina sărbătorii Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, ocrotitorii învăţământului teologic ortodox, amintim un proiect editorial de tradiţie în Biserica noastră, care în ultimii ani se bucură de un reviriment: editarea şi tipărirea manualelor de teologie. Despre noua colecţie de cursuri, manuale şi tratate de teologie ortodoxă, apărută la Editura BASILICA a Patriarhiei Române la iniţiativa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ne-a vorbit pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniţă, coordonatorul acestui proiect editorial.
Părinte profesor, cum a răspuns Biserica Ortodoxă Română necesității de elaborare a instrumentelor didactice care să-i ajute pe cei care doreau să aprofundeze cunoștințele de teologie?
În instituțiile sale de învățământ teologic, Biserica noastră a mijlocit publicarea de manuale, atât la nivel mediu, cât și la nivel universitar, încă din a doua jumătate a secolului al 19-lea. Acele manuale au fost necesare pentru că studenții și seminariștii din trecut nu aveau alt acces la informațiile utile formării lor. În al doilea rând, manualele respective fixau nivelul și caracterul de cunoștințe pe care trebuia să și le însușească slujitorii Bisericii pentru a putea face față misiunii lor. După încadrarea facultăților de teologie în universitățile de stat, fiecare profesor titular era și este obligat să publice un curs al său referitor la disciplina pe care o predă. Cu toate acestea, publicarea unor manuale pentru facultățile de teologie din cadrul Patriarhiei Române, elaborate de comitete formate din cei mai buni specialiști din domeniul respectiv, a rămas în continuare o necesitate, fără ca aceasta să fi anulat obligația fiecărui profesor de a publica un curs separat. Necesitatea publicării unor manuale pentru facultățile de teologie se impune pentru a asigura acoperirea în întregime a programelor analitice pentru fiecare disciplină în parte, programe aprobate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și avizate de autoritățile ministeriale de resort. În al doilea rând, începând din a doua jumătate a secolului al 20-lea și mai ales în ultimele decenii, contribuțiile științifice din domeniul fiecărei discipline teologice, atât la nivel național, cât mai ales la nivel internațional, s-au dezvoltat și diversificat atât de mult, încât sintezele necesare pentru manualele aduse la zi sunt tot mai greu de elaborat de un singur specialist. În sfârșit, aceste manuale au menirea de a stabili un standard de cunoștințe valabile pentru diferite forme de examinare din cadrul facultăților noastre, căci numai astfel calificativele obținute de absolvenții diferitelor instituții universitare de învățământ teologic din Biserica Ortodoxă Română vor fi elaborate pe bazele aceluiași nivel și acelorași cunoștințe calitative.
În ultimii ani asistăm la un reviriment al publicării de cursuri, manuale şi tratate de teologie ortodoxă, într-o colecţie nouă a Editurii BASILICA a Patriarhiei Române. Cum a luat naștere acest proiect?
Reeditarea vechilor manuale, dar mai ales publicarea de noi manuale pentru facultățile de teologie din cadrul Patriarhiei Române a fost inițiativa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a și înființat Colecția „Cursuri, manuale și tratate de teologie ortodoxă” în cadrul Editurii BASILICA a Patriarhiei Române. Realizarea acestui larg proiect se face prin Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, coordonat astăzi de pr. prof. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal. Eu am fost onorat de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel de la început cu încredințarea de a coordona acest proiect. În acest sens, încă din anul 2011 a fost realizat un proiect cu metodologia generală de elaborare a acestor manuale, document aprobat de Patriarhul României. Prin aceste recomandări se propunea ca fiecare manual să acopere programa analitică a disciplinei respective și să fie elaborat într-un spirit irenic și nu polemic. Tot în anul 2011 au fost formate colective de specialiști pentru fiecare disciplină, dintre care unul era numit coordonator, cu responsabilitatea de a asigura buna cooperare cu colegii săi și mai ales unitatea de fond și formă a manualului respectiv.
Câteva dintre titluri au intrat deja în circuitul academic. Care sunt acestea?
Din titlurile apărute în colecția „Cursuri, manuale și tratate de teologie ortodoxă” amintim: Istoria Bisericii Ortodoxe Române, autor pr. prof. dr. Mircea Păcurariu; Liturgica generală, 2 volume şi Liturgica specială, autor pr. prof. dr. Ene Branişte; Patrologie, 3 volume, autori: arhid. prof. dr. Constantin Voicu și lect. dr. Lucian-Dumitru Colda; Apologetica Ortodoxă, 2 volume, coordonator conf. dr. Adrian Lemeni; Istoria și Filosofia Religiilor, Religii ale Lumii Antice, autor pr. prof. dr. Nicolae Achimescu; Introducere în Vechiul Testament, coordonator pr. prof. dr. Ioan Chirilă; Teologia Dogmatică Ortodoxă, 2 volume, coordonator pr. prof. dr. Ştefan Buchiu; Misiologie Ortodoxă, vol. 1, coordonator pr. prof. dr. Valer Bel; Omiletica, coordonator pr. prof. dr. Vasile Gordon; Istoria Bisericească Universală, vol. 1, 2019 şi ediția a doua 2021, coordonator subsemnatul. Toate aceste manuale au fost elaborate pe baza contribuțiilor științifice la zi în domeniile respective și au insistat asupra profilului ortodox al disciplinei respective. Aceste manuale sunt adresate în primul rând studenților și masteranzilor în teologie, dar și fiecărei persoane doritoare să aprofundeze cunoștințele sale în domeniul credinței creștine de tradiție ortodoxă. Personal am primit o serie de comentarii referitoare la prima ediție a manualului de Istoria Bisericească Universală, vol. 1, apărut în anul 2019, comentarii în general pozitive, dar și câteva observații cu privire la unele lipsuri. În vara anului 2021 a fost nevoie de tipărirea unui nou tiraj al acestui volum. Atunci am solicitat Preafericitului Părinte Patriarh Daniel aprobarea de a scoate o a doua ediție pentru a putea îndrepta lipsurile remarcate de unii specialiști și chiar de noi, autorii acestui volum. Manualele acestea reprezintă nivelul cunoștințelor dintr-un moment anume și din acest punct de vedere pot și trebuie aduse la zi din timp în timp.
Care sunt cele mai noi apariţii editoriale din colecţie şi ce noutăți aduc în domeniu?
Ultimul volum apărut în colecția despre care vorbim este manualul Istoria Bisericească Universală, volumul 2, partea a II-a, de 1.046 de pagini, pregătit pentru anul 2021, dar apărut în ianuarie 2022. Acest volum a fost elaborat de un comitet format din subsemnatul, în calitate de coordonator, și profesorii universitari: pr. Daniel Benga, astăzi profesor la Departamentul de Teologie Ortodoxă de la Universitatea din München, Germania; pr. Constantin Pătuleanu, de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul”, Universitatea din București; pr. Nicolae Chifăr, de la Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna”, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu; pr. Ioan Vasile Leb și pr. Gabriel-Viorel Gârdan, ambii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai - Cluj-Napoca. Acest volum cuprinde „Situația generală a Bisericilor Ortodoxe din secolul al 11-lea până astăzi”. Așa cum am precizat în prefața acestui volum, colectivul de autori „a propus de la început ca prezentarea istoriei Bisericilor Ortodoxe pe parcursul celui de-al doilea mileniu creștin să nu mai urmeze modelul de periodizare a istoriei bisericești generalizat în tradiția manualelor ortodoxe române, periodizare determinată de o serie de mari evenimente din istoria confesiunilor occidentale, pentru că acele evenimente nu sunt determinante pentru istoria Bisericilor Ortodoxe”. Apoi, luând în considerare faptul că în limba română nu există prezentări de sinteză ale celor 14 Biserici Ortodoxe Autocefale recunoscute de toți, „autorii acestui volum propun aceste prezentări prin care este conturat profilul istoric specific al fiecăreia din aceste Biserici, precum și specificul relațiilor interortodoxe, ca și cel al relațiilor acestor Biserici cu celelalte tradiții creștine, din secolul al 11-lea, pentru Bisericile Ortodoxe care existau încă din mileniul întâi, iar pentru celelalte Biserici Ortodoxe de la începutul istoriei lor specifice până astăzi”. Principiul de la baza acestui volum, care nu mai este un simplu manual în sens clasic, ci un compendiu, a fost că pentru creștinii ortodocși cunoașterea istoriei Bisericii Ortodoxe în complexitatea ei este un lucru necesar, pe când cunoașterea istoriei celorlalte tradiții creștine este un lucru util.
Ce proiecte actuale şi de viitor aveţi în privinţa colecţiei de cursuri, manuale şi tratate de teologie ortodoxă?
În primul rând așteptăm să iasă de la tipar cât de curând primele două dintr-un proiect de patru volume pentru manualul de Studiul Noului Testament, sub coordonarea pr. prof. dr. Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Apoi colectivul condus de subsemnatul lucrează la elaborarea manualului de Istorie Bisericească Universală, vol. 2, partea întâi, dedicat Istoriei bisericilor eterodoxe pe parcursul mileniului al II-lea creștin. Așteptăm finalizarea volumului al 2-lea de Misiologie Ortodoxă, precum și a manualelor la disciplinele: Drept canonic ortodox. Administrație și legislație bisericească; Morala; Spiritualitatea Ortodoxă; Pastorala; Catehetica; Limbi clasice și Muzica bisericească din Transilvania. Nădăjduim că Milostivul Dumnezeu ne va ajuta să ducem la bun sfârșit acest proiect complex spre zidirea Bisericii Sale pe pământ și spre slava numelui Său cel sfânt.