Manuscrise ale lui Mircea Eliade expuse în premieră

Data: 07 Feb 2023

Institutul de Istorie a Religiilor (IIR) al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) prezintă expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, în urma unui amplu proces de cercetare și documentare. Sunt expuse manuscrise ale lui Eliade despre care în urmă cu 10 luni nici nu se știa că există. Acestea au fost salvate și donate IIR al Academiei, unde au fost imediat studiate și apoi editate. 

Expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române” este structurată în patru săli ale MNLR şi fiecare dintre acestea redau atmosfera unei anumite perioade de timp din viața lui Mircea Eliade. Demersul curatorial aparține Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române și a fost coordonat de cercetătorii Andreea Apostu şi Eugen Ciurtin, directorul IIR al Academiei Române.

Acesta din urmă consideră că „institutul și-a făcut datoria de onoare să contribuie la salvarea arhivei lui Mircea Eliade și să restituie manuscrisele inedite publicului, în cele mai bune condiții științifice și materiale. Părăsind România la 19 aprilie 1940 şi reîntorcându-se pentru o ultimă dată în iulie-august 1942, Mircea Eliade și-a lăsat la București pentru totdeauna întreaga arhivă de manuscrise. Nu le-a mai revăzut niciodată. Zeci de ani, nu a putut afla dacă s-au păstrat intacte. Alți zeci de ani nu a putut ști câte din ele au supraviețuit și ce se va întâmpla cu ele. Paginile de jurnal în care își amintește, în 1952 sau 1957, cantitatea de manuscrise pentru el pierdute, pagini pe care le puteți citi sau reciti în expoziție, rămân dureroase. Cu o operă publicată deja în sute de ediții și milioane de exemplare pe toate continentele, autorul însuși nu mai știa cu certitudine, la senectute, câte sute de manuscrise cu zeci de mii de pagini rămăseseră în lăzi și în saci, la București. Necitite, neinventariate, nedescifrate de nimeni”.

Expoziția de la MNLR poate fi vizitată până în data de 13 martie 2023, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00. (A. D.)