Maraton cultural la Muzeul Național al Literaturii Române
Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) împlinește 65 de ani de la înființare, ocazie cu care a pregătit un maraton cultural pe parcursul a 7 zile. De-a lungul existenței sale muzeul s-a remarcat în peisajul cultural bucureștean prin evenimente, proiecte și programe de impact, servicii inedite, inițiative internaționale, precum și prin promovarea valorilor literare și culturale românești în țară și în străinătate, dar și a scriitorilor străini în România.
În cadrul manifestărilor culturale, la ceas de sărbătoare, publicul va avea ocazia să descopere peste 400 de colecții de autor ce înglobează manuscrise, corespondență, acte, documente, fotografii, desene și obiecte prețioase care au aparținut unor scriitori români, precum Ion Heliade-Rădulescu, Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Lucian Blaga, I. L. Caragiale, Titu Maiorescu, Hortensia Papadat-Bengescu, Mircea Eliade, Nichita Stănescu și mulți alții. Manuscrisele reprezintă atât forme definitive, cât și variante de lucru, schițe sau fragmente ale unor opere cunoscute, dar și ale unor lucrări inedite.
MNLR a ales acest mod inedit de a spune povestea literaturii, prin intermediul manuscriselor unor scriitori români și obiectele care i-au însoțit pentru un timp, aflate în locuințele, bibliotecile și casele de creație ale acestora sau care i-au acompaniat pe drum, în călătorii. „Povești ale literaturii române cu manuscrise și obiecte” este titlul expoziției care va putea fi vizitată în spațiul comercial Vitan Mall, pentru a aduce cultura mai aproape de oameni.
În perioada 30 mai - 5 iunie vor fi organizate seri de lectură de poezie și proză, dezbateri, concerte, expoziții de fotografie, proiecții de film și spectacole de teatru. Programul maratonului cultural poate fi consultat pe site-ul muzeului, www.mnlr.ro. (A. D.)