Marele eveniment istoric - ziua de la Alba Iulia
1 Decembrie are o însemnătate deosebită în societatea românească, întrucât marchează evenimentul istoric din anul 1918, când Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România și s-a cerut existența unui singur stat naţional. Decizia era premergătoare celei din data de 27 martie 1918, când Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România. Astfel, Basarabia devine prima provincie istorică care s-a unit cu România, urmând celelalte provincii românești - Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina, ceea ce a făcut posibilă, spre sfârșitul anului 1918, crearea României Mari.
Adunarea Naţională de la Alba Iulia a adoptat rezoluţia în care este atestată unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România, iar la 1 Decembrie 1918, politicianul Vasile Goldiş citea rezoluţia Unirii: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.” Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918, de cãtre regele Ferdinand și a fost votatã de Adunarea Deputaţilor în şedința din 29 decembrie 1919.
1 Decembrie a fost adoptată ca Zi naţională a României în anul 1990 și promulgată de fostul preşedinte Ion Iliescu. Istoricul Neagu Djuvara declara, în 2011, într-un interviu acordat TVR că alegerea zilei de 1 decembrie de către regimul Iliescu a fost una conjuncturală, explicând că la 1 Decembrie 1918 a avut loc doar unirea Transilvaniei și a Banatului cu România, pe când celelalte provincii istorice, respectiv Basarabia și Bucovina, au fost unite la date diferite.