Mărturisirea credinței prin activități educaționale
De mai bine de 10 ani, Biserica a intensificat activitățile educațional-catehetice și desfășoară proiecte strategice în vederea prevenirii și corectării fenomenului de părăsire timpurie a școlii, concursuri tematice, congrese și simpozioane, tabere de creație, activități de tip Școala de duminică sau Școala după școală. Aceste activități reprezintă o punte între cunoștințele predate de profesori și punerea lor în practică, înseamnă bucuria de a cunoaște și de a te dezvolta.
În anul 2017, cu prilejul Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești și Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, Patriarhia Română, prin Sectorul teologic-educațional, a organizat mai multe evenimente și concursuri. În cele ce urmează vom prezenta coordonatele acestor evenimente educaționale și impactul lor.
Concursuri de creație pentru copii și pictori profesioniști
Concursul naţional de creaţie „Icoana şi Şcoala mărturisirii” a fost organizat în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, în perioada 1 decembrie 2016 - 21 mai 2017, fiind adresat elevilor din învățământul preuniversitar, preoților și profesorilor care desfășoară activități în cadrul programului naţional-catehetic „Hristos împărtășit copiilor”. Prin participarea la activitățile de creație desfășurate în cadrul concursului, elevii și-au descoperit noi aptitudini, și-au format noi deprinderi și au avut posibilitatea să interacționeze. Rezultatele acestui concurs ne arată că au fost stimulate creativitatea copiilor, încrederea în capacitățile personale, socializarea, integrarea și formarea unei atitudini favorabile față de școală. La acest concurs au participat peste 20.000 de copii. Festivitatea de premiere a câștigătorilor a avut loc în ziua de 21 mai 2017, cu ocazia hramului Catedralei Patriarhale, iar premiile au fost oferite de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Concursul naţional „Icoana ortodoxă - lumina credinţei” (ediția a VI-a) a fost organizat în parteneriat cu Sectorul cultură și patrimoniu religios al Patriarhiei Române, în perioada 8 decembrie 2016 - 21 mai 2017. Acest concurs a contribuit la păstrarea tradițiilor religioase și culturale, prin punerea în valoare a talentelor în pictura bisericească și a evidențiat rolul sfintelor icoane în mărturisirea dreptei credințe. Ediţia a VI-a a avut patru secțiuni: Frescă, Mozaic, Pictură pe lemn și Pictură pe sticlă, la care au participat 46 de pictori iconari adulți. Câștigătorii au fost premiați în ziua de 21 mai 2017, în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, cu ocazia vernisajului expoziției „Icoana ortodoxă - lumina credinței”.
Eveniment academic despre recunoaşterea şi evaluarea picturii bizantine
Congresul internaţional de teologie „Criterii de recunoaştere şi evaluare a picturii bizantine” (icoană şi frescă) a fost organizat în perioada 20-24 mai 2017, la Palatul Patriarhiei din București, în parteneriat cu Sectorul cultură și patrimoniu religios - Comisia de pictură bisericească, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din cadrul Universității din București și Secretariatul de Stat pentru Culte. La acest eveniment academic au fost invitați specialiști în artă sacră din țară și din străinătate, fiind prezenți și participanți de la Conferința națională „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească”, organizată de Comisia de pictură bisericească. Prin organizarea acestui congres ne-am propus să aducem în centrul misiunii Bisericii actualitatea, importanța și necesitatea sfintelor icoane, oferind posibilitatea împărtășirii experienței participanților în ceea ce privește teologia icoanei în context internațional, dar și identificarea provocărilor actuale și a perspectivelor pentru găsirea unor soluții în vederea redescoperirii și promovării semnificației sfintelor icoane.
Taberele „Tradiție și noutate”
Programul național de tabere pentru tineret „Tradiție și noutate” (ediția a II-a) a fost organizat în colaborare cu centrele mitropolitane pe timpul vacanței de vară (iulie - august 2017). Astfel, fiecare centru mitropolitan a organizat o tabără pentru tineri cu vârste cuprinse între 18 și 23 de ani, provenind din fiecare eparhie din țară. La nivelul Patriarhiei Române s-au desfășurat şase tabere, la care au participat 162 de tineri care se vor implica în coordonarea activităților de voluntariat în eparhiile din care provin.
Congres dedicat rezistenței din perioada comunistă
Congresul internaţional de teologie „Viaţa Bisericilor Ortodoxe în timpul comunismului: persecuţie, rezistenţă şi mărturisire” a fost organizat în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din Bucureşti și Secretariatul de Stat pentru Culte, în perioada 23-29 octombrie 2017, la Palatul Patriarhiei. La lucrările congresului au participat reprezentați ai instituțiilor de stat, ierarhi, preoți, profesori și specialiști din țară și din străinătate, precum și delegați ai Bisericilor Ortodoxe surori din Rusia, Bulgaria, Georgia, Polonia și Albania, care au avut de suferit în perioada comunistă. În cadrul discuțiilor au fost abordate teme de interes actual, precum: Ostilitatea comunismului ateu față de religie: forme de manifestare; Viața parohiilor, mănăstirilor și a școlilor de teologie în timpul comunismului; Personalitatea, curajul și înțelepciunea Patriarhului Justinian în timpul comunismului; Cinstirea memoriei mărturisitorilor și apărătorilor Ortodoxiei, ca semn de recunoștință și sursă de înnoire spirituală și pastorală azi. Totodată, invitații au vizitat Mănăstirea Cernica (unde a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru mărturisitorii credinței, înmormântați în cimitirul mănăstirii), Biserica „Sfântul Ioan” - Piață (translată în timpul comunismului), Mănăstirea Radu Vodă (unde se află mormântul Patriarhului Justinian), Mănăstirea Antim (Muzeul „Rugul Aprins”) și au participat la piesa de teatru „Mărturisitorii”, în regia domnului Marian Ciripan.
Ediția a 10-a a Festivalului-concurs „Lăudaţi pe Domnul!”
Festivalul-concurs naţional de muzică bisericească „Lăudaţi pe Domnul!” (ediția a X-a) a fost organizat în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune, în perioada 1 martie - 27 octombrie 2017 și s-a desfășurat pe patru secțiuni: A. Interpretare muzică psaltică, B. Interpretare muzică corală, C. Compoziţie muzică psaltică și D. Compoziţie muzică corală. În cadrul etapei finale a concursului (27 octombrie 2017), pe scena Aulei Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, corurile participante la Secțiunea A au interpretat câte două piese muzicale, la alegere: o piesă din slujba Vecerniei/a Utreniei şi o piesă din slujba Sfintei Liturghii. Corurile participante la Secțiunea B au interpretat câte trei piese muzicale, la alegere: o piesă religioasă ortodoxă din repertoriul românesc, o piesă religioasă sau laică din repertoriul internaţional, o piesă românească de inspiraţie folclorică/o piesă românească patriotică. Corurile finaliste au primit Medalia de Aur. Invitatul special din acest an a fost renumitul artist Tudor Gheorghe, care a susținut un recital de muzică și poezie, dedicat mărturisirii credinței ortodoxe în temnițele comuniste.
Festivalul-concurs naţional de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul!” a promovat interpretarea autentică a muzicii bisericești, contribuind la păstrarea şi cultivarea acestui tezaur al culturii universale şi naţionale. Organizarea unor astfel de evenimente îi responsabilizează pe toți cei care iubesc Biserica și îi determină să-și dorească să contribuie la creșterea calității actului educațional, în general, și a educației religioase, în special. Bucuria participanților la evenimente de acest fel ne încurajează să continuăm proiectele începute și să dezvoltăm altele noi, care să răspundă nevoilor și așteptărilor copiilor și tinerilor. (Pr. dr. Florin Marica, consilier patriarhal coordonator, Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române)