Medalii pentru elevii români la olimpiadele internaţionale
Olimpicii români au obţinut premii importante la concursurile internaţionale la care au participat în această perioadă. La Olimpiada Internaţională de Astronomie și Astrofizică (IOAA) seniori, care s-a desfășurat în perioada 17-27 august 2024 în Brazilia, cei cinci elevi din lotul țării noastre au fost recompensaţi pentru cunoştinţele lor cu trei medalii de aur şi două medalii de bronz. Medalii de aur au obţinut Emanuel Mendel M. Mendelsohn şi Bogdan Mihai F. Ciocârlan, ambii elevi la Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București, precum şi Teofil C. Voicu, elev la Colegiul Național „Emil Racoviță”, Cluj-Napoca. Medalii de bronz au obţinut Teodor R. Bichir și Ioana M. Stănoiu, elevi la Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București.
Competiția la care au participat reprezentanţi din 53 de ţări din întreaga lume a constat în susținerea a patru probe: teoretică, observații de noapte pe cer și Sky map, planetariu și analiza datelor. Echipa a fost coordonată de prof. Ana Elisabeta Naghi, Ministerul Educației, și prof. dr. Petru Crăciun, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, reprezentanți ai Consiliului Internațional al IOAA.
Rezultate notabile au obţinut elevii români şi în cadrul celei de-a XX-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Geografie din Irlanda: David Mihai Dumitrescu, Colegiul Național „Carol I” Craiova - medalie de aur; Ian Mitocaru, Colegiul Național Iași - medalie de argint; Tudor Olariu, Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași şi Iustin Bălan, Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” Iași, au obţinut medalii de bronz.
Echipa României a fost condusă de profesorii Mihaela Cornelia Fiscutean și Dorin Fiscutean, de la Colegiul Național Iași. „(...) Ne bucurăm că am obţinut rezultate aşa bune. (…) Pentru a ajunge la astfel de performanţe, copiii aceştia încep să înveţe încă din clasele gimnaziale. E nevoie de multă muncă. (...) Elevul trebuie să se adapteze, profesorul trebuie să se adapteze şi el la toate condiţiile. Nu putem obţine astfel de performanţe doar cu pregătire de 4-5 ore pe zi. Pregătirea este o zi lumină”, a explicat prof. Dorin Fiscutean, potrivit Agerpres. (O. N.)