Meşteşugurile populare, deprinse de studenţi din Anglia

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 21 August 2013
Un grup de cinci studenţi de la Universităţile de Arte din Londra şi Brighton, Marea Britanie, a luat parte timp de trei săptămâni la atelierele de meşteşuguri populare tradiţionale ţinute la Sibiu de meşterii populari Ana şi Ioan Negoiţă. Lucrările realizate sunt expuse în perioada 20-23 august la Casa Artelor din Sibiu, cu sprijinul Complexului Muzeal ASTRA.
 
Pentru al patrulea an consecutiv, studenţi de la Universităţile de Arte din străinătate au participat la atelierele de meşteşuguri populare româneşti de la Sibiu, coordonate de Ana şi Ioana Negoiţă. Acest lucru a fost făcut posibil printr-un proiect european implementat de Fundaţia „Grampus Heritage and Training Ltd“ din Marea Britanie şi finanţat de Comisia Europeană, prin programul „Leonardo da Vinci“. Proiectul European se intitulează „Formare în patrimoniu şi în meşteşuguri tradiţionale“, iar programul din acest an de la Sibiu s-a numit „Aplicaţii contemporane ale meşteşugurilor tradiţionale europene“. 
 
Proiectul îşi propune să revalorifice meşteşugurile rurale, cele mai multe dintre ele fiind pierdute în societatea modernă actuală. În acest sens, tineri studenţi din Marea Britanie, interesaţi de aceste meşteşuguri, sunt primiţi anual în atelierele de meşteşuguri populare tradiţionale din România, Bulgaria, Cipru, Slovacia şi Irlanda. Pe lângă deprinderile în aceste meşteşuguri, studenţii au posibilitatea să cunoască tradiţiile, obiceiurile şi cultura poporului respectiv, pe care să le transpună în creaţii hand-made, într-o viziune actuală şi personală. Până în prezent, aproximativ 200 de studenţi din mai multe ţări europene, dar care studiază artele în Marea Britanie, au beneficiat de programele acestui proiect european.

Icoane pe sticlă şi măşti tradiţionale

Pentru a patra oară, grupul de tineri studenţi a ajuns în România, la Sibiu. Aici, în casa meşterilor populari Ana şi Ioana Negoiţă, au învăţat mai multe despre trecutul, cultura şi tradiţiile poporului roman, au învăţat să picteze icoane pe sticlă şi să confecţioneze măşti populare, dar şi bijuterii tradiţionale. Lucrările tinerilor sunt expuse în aceste zile la Casa Artelor din Piaţa Mică, într-o frumoasă expoziţie de meşteşuguri populare. 
 
La vernisaj au fost prezenţi meşterii populari amintiţi, cei cinci studenţi ai universităţilor din Marea Britanie, dar proveniţi şi din ţări precum Spania, Cipru şi Polonia, directorul Fundaţiei „Grampus Heritage and Training Ltd“, Martin Clark, directorul Mirela Creţu din cadrul Complexului Muzeal ASTRA şi mulţi alţi invitaţi. Vizitatorii au admirat icoanele, măştile şi bijuteriile realizate de cei cinci studenţi, iar apoi au aflat mai multe despre proiectul britanic. Am aflat că România a fost aleasă ca destinaţie pentru proiectul european în urmă cu patru ani, când un grup de tineri din Cisnădie au participat la ateliere de creaţie din Marea Britanie, şi atunci, reprezentaţii „Grampus Heritage and Training Ltd“ au decis să identifice câteva meşteşuguri populare româneşti pe care studenţii britanici să le înveţe la Sibiu. 
 
„Pe lângă proiectul de la Sibiu, am mai avut o colaborare şi la Alba Iulia, unde tinerii studenţi au învăţat să confecţioneze costume tradiţionale româneşti. Suntem legaţi de familia Negoiţă, care ne ajută în fiecare an cu atelierele din casa lor, şi am primit sprijin şi din partea Complexului Muzeal ASTRA“, ne-a explicat directorul fundaţiei britanice, Martin Clark.

Tradiţie şi actualitate

Măştile tradiţionale au fost confecţionate din piei de animale, lână, postav, îmbrăcăminte uzată, fasole, baticuri şi alte materiale. După cum ne-a explicat meşterul popular Ana Negoiţă, fiecare mască reprezintă tipologia unei anumite categorii de oameni din societatea actuală. „Măştile cu o gură mare şi mai urâte reprezintă oamenii aroganţi, figurile negative ale comunităţii, personajele mondene. Măştile mai frumoase reprezintă elitele societăţii, intelectualii şi oamenii care se bucură de aprecierea celor din jur“, ne-a explicat Ana Negoiţă.
 
Modelele pentru icoanele pe sticlă realizate au fost cele din Muzeul de Icoane pe Sticlă din Sibiel, iar tehnica tradiţională a fost împletită cu viziunea personală a fiecăruia dintre cei cinci studenţi. De mare ajutor la atelierele de la Sibiu a fost formarea tinerilor studenţi, proveniţi de la universităţi de profil şi, deci, cu o pregătire de bază în arte şi meşteşuguri tradiţionale. 
 
„M-a impresionat la studenţi interpretarea pe care ei o dau obiectelor noastre şi ce văd ei în aceste tradiţii, cum le interpretează şi le readaptează, având în vedere că provin din culturi diferite“, ne-a spus Ioana Negoiţă.
 
Marele câştig al proiectului de la Sibiu este, mai presus de toate, schimbul cultural şi prietenia realizate în aceste trei săptămâni de lucru. Am aflat că legăturile cu ţara noastră nu se pierd după finalizarea atelierelor şi că această experienţă de la Sibiu rămâne adânc sădită în amintirile tinerilor meşteri. 
 
„A fost foarte interesant să învăţ noi meşteşuguri populare, pe lângă cele studiate deja în Marea Britanie. Iau cu mine acasă o părticică din sufletul poporului român, plin de bunătate şi de dragoste faţă de trecut şi faţă de valorile tradiţionale“, ne-a spus Hannah Wilkinson, studentă din Marea Britanie.  
 
„Am avut posibilitatea să cunosc mai multe despre creştinătatea ortodoxă din România şi despre viaţa oamenilor de aici. Am fost impresionată de modul în care se păstrează tradiţiile şi obiceiurile, în special la sate. Modernitatea ne-a determinat să pierdem multe elemente tradiţionale din culturile popoarelor noastre, iar faptul că românii din mediul rural încă le mai păstrează este un lucru extraordinar“, ne-a explicat Zora Kiziyurec, originară din Cipru.