Ministrul Educaţiei vrea să schimbe admiterea în liceu şi bacalaureatul
Ministrul Educaţiei vrea să simplifice sistemul de admitere în liceu, să renunţe la teze, dar să fie o evaluare de tip PISA, iar bacalaureatul să fie simplu, cu două probe orale la engleză şi română susţinute în timpul anului, iar examenul să fie organizat pe trei probe scrise în funcţie de profil.
Ministrul Educaţiei a făcut această declaraţie, marţi seara, la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă“, la sosirea olimpicilor, laureaţi ai Balcaniadei de Matematică pentru Juniori. Andronescu a spus că intenţionează să schimbe sistemul de admitere în liceu, dar şi bacalaureatul.
„Trebuie să renunţăm la teze. Vom face evaluări de tip PISA (Programme for International Student Assessment), adică teste de scriere şi citire şi de matematică, pe durata anului. Totodată, bacalaureatul va avea trei probe scrise: una la română, susţinută de toată lumea, una la matematică, pentru cei de la filiera tehnologică sau istorie, pentru ceilalţi, şi o a treia probă la alegere. De exemplu, pentru filiera tehnologică ar putea fi fizica, chimia, iar pentru ceilalţi ştiinte socio-umane“, a explicat demnitarul, conform Mediafax. În plus, vor mai fi două probe orale la Limba română şi Limba engleză, care vor fi susţinute în timpul anului pe sistemul evaluare.
Potrivit unor surse din Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, media de admitere la liceu va fi formată astfel: 50% media claselor V-VIII, 25% media tezelor cu subiect unic din clasa a VII-a şi 25% nota finală de la testarea gen PISA, nou introdusă, conform Agerpres. Ecaterina Andronescu a mai spus că şi examenul de bacalaureat va suferi modificări, în sensul că probele orale - la Limba şi literatura română, respectiv limba străină ar putea fi date în luna mai.
Conform declaraţiilor ministrului Educaţiei, la examenul de bacalaureat vor exista doar trei probe scrise.
Dezacord cu propunerile de reformă
Agenţia de Evaluare şi Acreditare a Calităţii Educaţiei în învăţământul preuniversitar îşi exprimă dezacordul faţă de propunerile Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării privind modul de admitere în liceu şi de susţinere a examenului de bacalaureat, conform Agerpres. Potrivit preşedintelui AEACE, Gheorghe Rădulescu, dacă propunerile MECI ar fi puse în practică, profesorii examinatori de la bacalaureat nu vor mai fi plătiţi „nici măcar“ cu 2 lei de candidat, iar anul şcolar pentru clasa a XII-a se va scurta, în condiţiile în care un număr de zile va fi consacrat derulării probelor orale.
Totodată, susţine Rădulescu, elevii vor afla din timp notele, iar cei cu note mici îşi vor construi o strategie de copiat sau de corupere a profesorilor supraveghetori şi evaluatori. „Nu se pot organiza probele orale pe centre de examinare, deoarece s-ar perturba activitatea din şcoli. Statistica pe ultimii ani de la probele orale arată că un procent de 99,99% dintre elevi au promovat probele, iar peste 50% cu note de 9 şi 10, fapt ce demonstrează superficialitatea acestor probe, menite mai degrabă să compenseze notele de 5 de la probele scrise, astfel încât media generală să fie mai mare sau egală cu 6, condiţie de promovare a bacalaureatului“, susţine AEACE.