Premiată de Ziarul Lumina
În cadrul Concursului Național de Creație Literară „Vasile Voiculescu”, ediția a 35-a, a cărui festivitate de premiere a avut loc la Pârscov, județul Buzău, Ziarul Lumina a oferit Premiul pentru Literatură cu caracter religios Dorinei Stoica, pentru volumul „Minunea credinței”. Devenită o tradiție, această evidențiere din partea cotidianului Patriarhiei a literaturii cu mesaj autentic creștin i-a avut în vedere anii trecuți pe scriitorii: Sever Negrescu, Petru Todoran, Maria Filipoiu, Eugen Barz și Ignatie Grecu.
Dorina Stoica este membră a Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Bacău și autoare a mai multor cărți de poeme, proză și publicistică, apreciate de critica literară.
Versurile ei, cu un vădit profil religios, au apărut deseori în paginile literare ale Ziarului Lumina, autoarea fiind invitată și la colocviile de literatură creștină organizate în anii trecuți de ziarul nostru.
Volumul premiat, „Minunea credinței” (Editura Eikon, București), reprezintă o culegere de mărturii impresionante - personale sau ale unor oameni întâlniți de autoare -, care arată cât de statornic și firesc lucrează Dumnezeu în viața celor care își pun toată nădejdea în El.
„M-ar fi bucurat oricare dintre premiile acordate de către juriul acestui prestigios concurs, dar primirea Premiului pentru Literatură cu caracter religios oferit de Ziarul Lumina al Patriarhiei Române reprezintă pentru mine mai mult decât oricare dintre premiile pe care le-am primit de-a lungul timpului, și nu sunt puține! Sunt bucuroasă și onorată de acest premiu, deoarece este o încununare a scrierilor mele izvorâte din practicarea și trăirea credinței ortodoxe și aduc mulțumire lui Dumnezeu care lucrează minunat prin oamenii pe care mi-i trimite ca să se împlinească Voia Sa pentru mine.
«Minunea credinței» este o carte scrisă pe parcursul mai multor ani, așteptată de cei care-mi apreciază scrierile, dovadă fiind și faptul că la doar o lună de la apariția cărții, aceasta a fost printre cele mai vândute la Editura Eikon. Întâmplător sau nu, festivitatea de premiere a fost exact în ziua de prăznuire a Ocrotitoarei Moldovei, Sfânta Cuvioasă Parascheva, cartea cuprinzând și câteva mărturii despre vindecări și întâmplări minunate trăite de cinstitorii Cuvioasei, aflați în suferințe fizice și sufletești”, a spus scriitoarea premiată.
Dorina Stoica (n. 14 martie 1952) a debutat în revista Liceului „Gheorghe Roșca Codreanu” din Bârlad în 1970. Primul volum de poezie i-a apărut în 2008, cu titlul „De la poezie la rugăciune”, Editura Sfera. Alte cărți publicate: „Daruri”, „Raiul în care am fost”, „Izvorul îndepărtat”, „Bietul om sub vremi”, „De Florii în Țara lui Iisus”, „Când nu Te iubeam”, „Ochiul curat”, „Pâinea lui Bragi”, „Lumina din cuvinte”, „Timpul ce îmbătrânește în mine”, „Zbor cu aripi de lut”, „Sentimente sub formă de acatist”.
Este prezentă în peste 40 de antologii de poezie și proză contemporană și publică în multe reviste de cultură din țară.
A primit mai multe premii și distincții de-a lungul timpului, între care amintim: Premiul I, secțiunea Povestiri pentru copii, „Confluențe lirice” (2012); Premiul I la concursul internațional „Învingător prin artă” al Asociației Cultural Științifice „Vasile Pogor”-Iași; Premiul revistei „Vatra veche” (Târgu Mureș) la concursul de poezie religioasă „Credo” (2015); Marele premiu la Festivalul-concurs de poezie religioasă Credo, Mureș (2016), Diplomă de Excelență din partea Primăriei Municipiului Bârlad (2014).