„Mircea Carp. Un secol în serviciul libertății”

Data: 23 Mai 2023

Muzeul Național de Istorie a României prezintă expoziția temporară „Mircea Carp. Un secol în ser­viciul libertății”, organizată împreună cu familia Carp, designe­rul și fotograful Octavian Bâlea, familiile coloneilor Gheorghe Cojocea şi Ioan Mexi, Asociația RoMilitaria, precum și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România. Expoziția marchează aniversarea a unui secol de viață a apreciatului ofițer și om de presă.

Expoziţia se constituie într-un demers inedit, care invită publicul să cunoască destinul unui om remarcabil, martor și protagonist al unei istorii de peste 100 de ani. Este propusă, astfel, redescoperirea unei personalități complexe, cunoscută în principal prin vocea sa și încrederea pe care o transmitea românilor în anii grei ai comunismului. 

Publicul are ocazia să vizioneze obiecte, fotografii și documente rare, care prezintă viața și evoluția unui om cu un destin reprezentativ pentru generația din care a făcut parte. Vizitatorii au șansa să descopere „o istorie în ramă”, povești despre aristocrația de odinioară, eroi din timpul Marelui Război, licee militare din perioada interbelică, acte de bravură din al Doilea Război Mondial, instaurarea comunismului, realitățile exilului, importanța radioului, libertatea presei și dragostea de patrie. Mircea Carp este un reprezentant al vechii aristocrații, ofițer de tancuri și cavalerie, combatant pe Frontul de Est și pe Frontul de Vest, deținut politic anticomunist, exilat în Lumea Liberă, crainic de radio, om de presă, patriot prin excelență și un român absolut. 

Unul dintre curatorii expoziției, muzeograful Flavius Roaită, afirmă că „Mircea Carp este, totodată, și un familist convins, tată și bunic devotat, care își iubește și protejează necondiționat familia. Expe­riența sa de viață însumează peste un veac trăit pe mai multe meridiane, din România peste Atlantic și din SUA înapoi în Europa și în patria sa de origine. Viața lui Mircea Carp, prin toate transformările pe care le-a cunoscut, a reprezentat o luptă pentru dreptate și valorile care au fost moștenite în familia sa, din generație în generație: ne-m, patrie, rege și Dumnezeu. Destinul său este reprezentativ pentru secolul în care s-a afirmat, o perioadă a marilor schimbări, cu numeroase provocări și obstacole greu de depășit. Existența sa se aseamănă și diferă foarte mult de a contemporanilor săi, prin voință și sacrificii, prin speranțe și împliniri. Mircea Carp este în egală măsură un luptător și un supravie­țuitor și are meritul de a face parte din istoria țării pe care o iubește atât de mult”.

Pot fi admirate în cadrul expo­ziției, pe lângă fotografii și obiecte personale ale lui Mircea Carp, și fotografii realizate de curatorul expoziției Octavian Bâlea, din august 2022 și primăvara anului 2023, care îl înfățișează pe venerabilul ofițer și om de presă. Pentru realizarea fotografiilor portret au fost folosite 3 camere diferite, pe 3 formate diferite care sunt reprezentative pentru istoria fotografiei și a artei fotografice. Expoziția este deschisă până în data de 11 iunie 2023, de miercuri până duminică, între orele 10:00-18:00. (A. D.)