Monografia „Marea Carte a Ploieștilor”, un demers finalizat
Lansarea celui de-al treilea și ultim volum al monografiei „Marea Carte a Ploieștilor”, apărută în întregime sub egida Societății Culturale „Ploiești - Mileniul III”, a strâns laolaltă, marți, 19 noiembrie, un important număr de academicieni, profesori universitari, cercetători și personalități ale vieții culturale ploieștene, precum și numeroși elevi și studenți, întâlnirea fiind găzduită de Biblioteca Academiei Române, în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu”.
În deschiderea evenimentului, Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, le-a adus mulțumiri autorilor acestor volume, în mare parte prezenți în sală, subliniind importanța culturală, la nivel național, a finalizării acestui proiect editorial. Președintele Academiei Române a evocat personalitatea marelui voievod Mihai Viteazul și a celebrului dramaturg Ion Luca Caragiale, atașați fiecare în felul lor de acest oraș al țării: „Academia Română nu poate astăzi decât să se bucure și vă îndemn să ne bucurăm împreună, pentru că cinstirea trecutului este o mărturie de iubire de viață. Trecutul înseamnă viață, și cei care-și iubesc trecutul iubesc viața. Nădăjduiesc ca în continuare istoria națională și istoria locală să se cultive cum se cuvine, și la Ploiești, și în Prahova în general, pentru că altminteri riscăm să ne pierdem, să ne rătăcim în această lume”.
Acad. Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române, a ținut să remarce complexitatea unghiurilor de analiză și larga paletă de aspecte istorice, economice și culturale prezentate în acest proiect editorial ajuns la final, subliniind totodată că el depășește în ținută academică tot ce s-a scris până acum despre Ploiești: „Văzând această lucrare, ca o dovadă că Academia Română prețuiește munca, devoțiunea și profesionalismul, mă gândesc să o propunem și pentru Premiul Academiei. Vă asigur că am să susțin această lucrare pentru Premiul Academiei, care încununează astfel un travaliu, un talent și un har. Felicitări pentru ceea ce ați realizat!”
Felicitând colectivul de autori pentru munca depusă și amintind totodată contextul în care a luat naștere acest proiect editorial, prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, a adăugat: „Îndrăznesc să compar lucrarea cu Enciclopedia României, realizată în 1938 sub coordonarea profesorului Dimitrie Gusti, pentru că eu consider că «Marea Carte a Ploieștilor» este o enciclopedie a unui oraș, unică în țara noastră ca volum și probleme cuprinse, căci personal nu știu să se fi realizat o astfel de lucrare atât de completă într-un alt oraș”.
În cuvântul său, ing. Constantin Trestioreanu, președintele Societății Culturale „Ploieşti - Mileniul III”, a ținut să sublinieze legătura dintre acest proiect editorial și „Monografia orașului Ploiești”, lucrare de peste 900 de pagini publicată de Mihail Sevastos, în 1937, amintind, totodată, contextul nașterii, în 2001, a Societății Culturale „Ploieşti - Mileniul III” și bogatul rod de peste 90 de cărți publicate sub egida ei. Felicitând întregul colectiv care a dus la bun sfârșit această amplă lucrare, Constantin Trestioreanu a rostit, în aplauzele sălii, numele multora din cei 26 de autori ai acestor trei volume, mulți dintre ei prezenți în sală. Tot acum, președintele societății culturale a dezvăluit publicului unele obiective de viitor: publicarea în mai multe limbi de circulație a unei istorii sintetice a orașului Ploiești și realizarea de monografii pentru fiecare dintre orașele și comunele județului Prahova.
Prezentarea detaliată a celor trei volume dedicate orașului Ploiești a fost făcută de prof. dr. Gheorghe Marinică. El a precizat că primul volum, lansat în 2011, tratează istoria orașului de la origini până în anul 2010, iar cel de-al doilea, lansat în 2016, prezintă evoluția economiei ploieștene. Proiectul editorial, finalizat în 18 ani, începe cu valorificarea excepționalelor descoperiri arheologice din ultimii 60 de ani, care atestă faptul că vatra orașului Ploiești a găzduit așezări omenești încă din mezolitic. În continuare, au fost evocate istoria orașului din timpul domniilor fanariote, evoluția orașului (demografic, urbanistic, economic, agricol și administrativ), o serie de personalități ale culturii naționale care se trăgeau din aceste locuri, fondul de fotografie inedită care reflectă în detaliu dramele celor două războaie mondiale și consecințele lor pentru această urbe, precum și forța de redresare economică și demografică a acestei „capitale a aurului negru”.
Cât privește cel de-al treilea volum al proiectului, lansat acum și dedicat marelui Ion Luca Caragiale, prof. dr. Gheorghe Marinică a precizat că în aceste ultime aproximativ 1.100 de pagini sunt concentrate analize detaliate privind viața culturală și spirituală a orașului. Pe baza informațiilor obținute din arhivele protoieriilor și din fondul Bibliotecii Sfântului Sinod, s-au analizat prezența și evoluția tuturor cultelor religioase din acest oraș. Un capitol important al acestui volum îl constituie analiza instituțiilor învățământului de stat, privat și confesional din Ploiești, același volum incluzând și importante studii privind evoluția vieții edilitare, muzical-artistice și sportive ale acestei metropole, precum și relațiile culturale și de înfrățire ale Ploieștiului cu alte orașe ale lumii și participarea lui la unele programe sociale europene.
La finalul evenimentului, prof. dr. Dorin Stănescu, vicepreședintele Societății Culturale „Ploiești - Mileniul III”, a creionat sintetic „istoria istoriilor” scrise despre acest oraș, descriind atmosfera dominată de curentul monografic din orășelele și satele din Franța sfârșitului de secol XIX, care a inspirat și intelectualitatea românească, așa apărând școala monografică a lui Dimitrie Gusti și prima amplă monografie a orașului Ploiești, publicată în 1937 de Mihail Sevastos. Cât despre societatea care a stat la baza acestui proiect editorial, Dorin Stănescu a adăugat: „Este o societate care a adunat trei generații de cercetători, de la oameni născuți odată cu Marea Unire, și mă refer la regretatul Constantin Enciu, profesorul lui Nichita Stănescu și al lui Eugen Simion, la oameni născuți în ultima parte a veacului al XX-lea. Societatea a reprezentat în acești 18 ani o concentrare de erudiție locală care a condus la un fel de monopol cultural și care a permis o abordare interdisciplinară asupra proiectului nostru, dar și accesul la o bibliografie aproape exhaustivă. Noua monografie a orașului Ploiești, intitulată așa de generos «Marea Carte a Ploieștilor», este fără îndoială, și nu numai la propriu, o mare carte”.