Muzeu inedit la Botoșani
La sfârșitul săptămânii trecute a fost inaugurat, la Botoșani, singurul muzeu din țară dedicat ovinelor din rasa karakul. Acesta este parte integrantă a Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Popăuţi, instituție înfiinţată în 1909, în cadrul căreia a fost creată rasa karakul, destinată producției de pielicele.
În noul muzeu sunt expuse articole de vestimentaţie realizate din pielicele de oaie: cojoace, căciuli tradiţionale româneşti, pielicele din varietăţile de culoare realizate în laboratoarele de cercetare ale staţiunii, obiecte tradiţionale, dar şi documente care atestă vechimea şi valoarea acestora.
Karakul „este o rasă foarte veche şi este de importanţă atât economică, cât şi ca frumuseţe”, după cum a apreciat Cristina Negre, secretarul ştiinţific al Secţiei de zootehnie din cadrul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”. Karakul de Botoşani a apărut prin combinarea rasei karakul (masculi proveniţi din bazinul Buhara - Turkmenistan, Kazahstan, Germania, Austria, Basarabia) cu femele din rasa ţurcană neagră şi brumărie, rasă autohtonă cu lână grosieră, bine adaptată la condiţiile specifice din nord-estul Moldovei.