Muzeul Brukenthal, decorat la 200 de ani de la inaugurare
La 200 de ani de la deschidere, Muzeului Naţional Brukenthal i s‑a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, acordat de președintele României, Klaus Iohannis, la 25 februarie 2017, în prezența ministrului culturii, Ioan Vulpescu, precum şi a altor reprezentanţi ai autorităţilor laice şi religioase, dar şi a unor personalităţi din străinătate. La eveniment a participat şi IPS Părinte Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului.
Puține instituții se pot mândri cu vârsta și prestigiul Muzeului Național Brukenthal, care „este de două secole purtătorul unei excepționale misiuni de responsabilitate socială”, a declarat sâmbătă, la Sibiu, președintele Klaus Iohannis, în cadrul ceremoniei de decorare a muzeului. „Este momentul în care ne putem gândi nu doar la menținerea muzeelor pe linia de plutire, ci și la dezvoltarea lor, la noi achiziții și la noi clădiri construite și cu fonduri europene, care să răspundă nevoilor actuale ale publicului”, a afirmat la rândul său Ionuț Vulpescu, ministrul culturii, în timpul ceremoniei de sărbătorire a 200 de ani de la deschiderea Muzeului Național Brukenthal.
Pentru Sabin Luca, directorul Muzeului Național Brukenthal, acordarea acestei distincții instituției pe care o conduce reprezintă o „recunoaștere națională” a meritelor acesteia în peisajul muzeal românesc.
Cu acest prilej au fost vernisate câteva expoziţii, dar şi colecţii deosebite ale muzeului. Iubitorii de artă pot admira la Sibiu tablouri valoroase din colecția Samuel von Brukenthal, de exemplu, restaurate în ultimele decenii. Una dintre expoziții, inaugurată la Muzeul Brukenthal, se numește „Eroi, sfinți și oameni obișnuiți” și cuprinde tablouri aparținând școlilor principale de pictură reprezentate în colecția muzeului, respectiv olandeză și flamandă, franceză, germană, austriacă și italiană. „O expoziție cu această tematică nu a mai avut loc în ultimele decenii”, a precizat Alexandru Sonoc, unul dintre specialiștii Muzeului Brukenthal, citat de Agerpres. Acesta susține că lucrarea intitulată „Ghicitoare” nu a mai fost expusă din 1983, deoarece acest tablou a fost suspus procesului de restaurare, finalizat în 2015. Sunt alăturate ilustrări ale legendelor olimpiene, secvențe ale istoriei bisericești, alegorii dar și scene din viața de fiecare zi a oamenilor obișnuiți. Tot sâmbătă a fost redeschisă expoziția „Capodopere din Colecția Brukenthal”, ce cuprinde 43 de capodopere, printre care multe lucrări de asemenea restaurate.