Muzeul Etnografic al Transilvaniei la ceas aniversar
Expoziția aniversară MET - 100 a Muzeului Etnografic al Transilvaniei (MET), de pe bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca, continuă șirul de activități și evenimente la împlinirea unui centenar de existență (1922-2022). Evenimentul aduce în atenţie aspecte relevante din activitatea MET, între care educarea patrimonială a publicului, cunoașterea țăranului și a spațiului rural din România, dar şi o contribuţie substanţială la dezvoltarea științelor etnologice în ţara noastră.
MET a marcat câteva premiere de-a lungul existenţei sale: primul muzeu etnografic şi primul parc etnografic din România, primul și singurul muzeu care are o lege de funcționare, prima publicație periodică a unui muzeu etnografic din ţară. Și tot de Muzeul Etnografic al Ardealului (așa cum s-a numit în perioada interbelică) este strâns legată și prima Catedră de Etnografie, înființată în cadrul Universității „Regele Ferdinand I” din Cluj-Napoca. Fiecare etapă importantă a parcursului său centenar a fost marcată de profesionalismul vizionar al unor etnografi de excepție: Romulus Vuia în perioada interbelică, Valeriu Butură și Kós Károly în perioada postbelică, Ioan Augustin Goia în perioada actuală.
Expoziția este structurată în trei părți care acoperă tot atâtea perioade mari din cei o sută de ani de activitate: primul modul de fotografii este dedicat perioadei interbelice, cel de-al doilea face referire la perioada postbelică, iar cel de-al treilea modul expune activitatea postdecembristă a muzeului. Realizatorul principal al expoziției este dr. Silvestru Petac, alături de colegi din instituție, editarea grafică fiind realizată de George Ciupag.