Muzeul Satului îl cinstește pe Sfântul Dimitrie
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este ocrotitorul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” și atmosfera de mare sărbătoare se simte deja în gospodăriile din muzeu. Creatori populari din toate colțurile țării au venit la târgul de Sfântul Dimitrie cu ii, opinci, fluiere, ceramică, vase din lemn, dar și multă voie bună și povești despre tradițiile și obiceiurile de la sat.
Eveniment de tradiţie și marcă înregistrată la OSIM, „Târgul de Sfântul Dumitru” are loc în satul de la Șosea, în perioada 21-27 octombrie, şi își propune refacerea atmosferei vechilor târguri, care aveau loc în preajma marilor sărbători religioase - Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir și Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. Pe durata celor șapte zile, vizitatorii au ocazia să târguiască, să ia parte la spectacole de muzică și dans, demonstrații meșteșugărești realizate de meșterii populari care duc mai departe îndeletnicirile din viața satului autentic românesc.
Unul dintre creatorii populari cu care vă veţi întâlni pe aleile muzeului este flautistul Marin Predușel, care cântă din copilărie şi confecționează instrumente muzicale. El spune că fără cântecul popular românesc n-ar putea trăi: „Am o colecție întreagă de minicimpoi, caval, ocarină, flaut și mi-a plăcut de mic să cânt. Fiind dintr-o zonă unde erau multe formații de fluierași, am învățat tehnicile de cântat de la artiști. Tot de la ei am învățat să și confecționez intrumentele și îmi place că duc tradiția mai departe. Păcat că nu mai sunt mulți interesați să deprindă acest meșteșug”.
Țesutul covoarelor nu este o muncă la îndemâna oricui. În zilele noastre nu sunt prea mulți cei care mai țes din pasiune și dorința de a lăsa moștenire peste sute de ani tradiția românească. Rozica Măldărășeanu a prins dragostea față de covoarele țesute încă din copilărie, iar cu timpul a devenit creator de modele de covoare. De peste 20 ani are propriul atelier în Vălenii de Munte și țese covoare cu motive din toate zonele țării. Ea lucrează cu multă pasiune și dăruire și afirmă că este o binecuvântare să poți lucra zi de zi la transmiterea mai departe a tradiției. A venit la târg nu doar cu covoare, ci și cu deschiderea de a-i învăța pe cei care doresc să țeasă un covor.
Târgul continuă până joi, 27 octombrie, iar mâine, în ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, va fi săvârșită Sfânta Liturghie, la Biserica Turea din Satul Nou, începând cu ora 9:00. (A. D.)