Muzeul Satului l-a sărbătorit pe Mucenicul Dimitrie

Un articol de: Dan Cârlea - 27 Octombrie 2015

Şi în acest an, cu ocazia sărbătorii Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, s-a desfăşurat la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, în perioada 23-25 octombrie, târgul dedicat acestui sfânt iubit de români. Ca şi în anii trecuţi, cu aceeaşi ocazie, vizitatorii frumosului Muzeu al Satului au avut parte de un program variat, cu olărit şi podoape populare, ateliere de creaţie de ţesut, ansambluri folclorice, pedagogie muzeală, expoziţii, concursuri şi, nu în ultimul rând, gastronomie specifică toamnei şi produse bio.
În deschiderea târgului, pe 23 octombrie, au fost prezentate publicului lucrările artistului Mihai Misosniky, grupate sub titlul „Te cheamă”. Apoi a avut loc un program cu miză ecologică, prin proiectul „Să mirosim, Să gustăm, Să folosim - Grădina de trandafiri a presei”, jurnaliștii, cei mai fideli colaboratori ai instituției, fiind invitaţi să planteze butaşi de trandafiri într-un spaţiu pus la dispoziţie de autorităţile muzeului. 

Turismul rural este în ascensiune, tot mai mulţi orăşeni descoperind savoarea petrecerii timpului liber în cadrul unor pensiuni agroturistice, motiv pentru care Asociaţia Naţională de Turism Rural Ecologic şi Cultural România şi revista „Vacanţe la ţară” au oferit premii în cadrul evenimentului „Margareta de Aur”, iar ansamblul de copii din comuna Bisoca, judeţul Buzău, şi Ansamblul „Muntenaşii“ al Şcolii Generale „Gheorghe Munteanu Murgoci” din Brăila au susţinut un program artistic. Cei mici au avut parte de un program artistic prin care au putut să-l cunoască pe Sfântul Dimitrie cu ajutorul artiştilor care au creat un spectacol de teatru cu umbre. Pentru adulţii iubitori de muzică populară, Ansamblul folcloric „Veselie”, al Casei de Cultură „Sfânta Teofana Basarab”, din Vidin, Bulgaria, interpreţii Gabriel Dumitru, Roberta Crintea, Loredana Streche, Grupul folcloric „Ramuri de cântec”, din Bucureşti, au oferit un program artistic.
Vrancea şi Oltenia au fost prezente la acest târg devenit tradiţie prin Ansamblul folcloric „Ţara Vrancei” din Focşani, iar Ansamblul „Muguraşii Brâncovenilor” din judeţul Olt a adus pe scenă dansuri cu fete şi dansuri mixte, specifice zonei lor. Un invitat deosebit a fost interpreta Sofia Vicoveanca, aceasta lansându-şi cu această ocazie şi un nou CD, intitulat „Nu sunt eu ca orişicine”.
„Casa bunicilor” nu este doar, aşa cum s-ar putea crede, numele generic dat oricărei superbe case din Muzeul Satului, ci chiar denumirea unui proiect desfăşurat în zilele târgului în gospodăriile Şuici şi Stăneşti, aparţinând judeţului Argeş, case în care a fost prezentat publicului un jurnal vizual şi auditiv conţinând consemnările a 20 de studenţi care au vizitat timp de o săptămână Valea Vâlsanului, comuna Brăduleţ. Această incursiune a relevat un spaţiu şi un mod de viaţă autentice - civilizaţia rurală, preponderent pastorală, expoziţia propunând un alt fel de cunoaştere a satului prin interacţiunea directă şi veridică cu Casa bunicilor, potrivit site-ului muzeului.
Târgul de Sfântul Dimitrie a rămas deschis și ieri, dar va fi și astăzi, de la ora 9:00 la 17:00. Cei care își serbează onomastica în aceste zile vor putea intra gratuit în muzeu.
Sărbătoarea dedicată Mucenicului Dimitrie din Tesalonic se suprapune în calendarul popular cu sărbătoarea numită Sâmedru, care deschide perioada iernii, încuind vara şi desfrunzind codrii.