Muzica bisericească susține rugăciunea liturgică

Un articol de: † Daniel, Patriarhul României - 27 Octombrie 2023

Ediția a 15-a a Festivalului-concurs național de muzică bisericeascăLăudați pe Domnul!” se desfășoară în Anul comemorativ al imnografilor și cân­tă­reților bisericești, când se împlinesc 200 de ani de la publicarea primelor tipărituri de muzică psaltică în limba română.

Așadar, anul 2023 este un prilej de comemorare a celor care s-au ostenit prin lucrarea lor, inspirată de Duhul Sfânt, să compună cântări bisericești și să le interpreteze, spre creș­terea în cunoașterea lui Dumnezeu. Îi amintim pe Sfinții Imnografi Roman Melodul, Ioan Damaschin, Andrei Criteanul, Cosma de Maiuma, Teofan Mărturisitorul, Iosif Imnograful, Casiana, dar și pe psalții și compozitorii de pe teritoriul țării noastre, adevărați creatori de cultură și limbă națională: Filothei sin Agăi Jipei, Macarie Ieromonahul, Anton Pann, Ștefanache Popescu, Ion Popescu Pasărea și alții. Totodată, îi încurajăm pe cântăreții bise­ricești din Patriarhia Română să promoveze interpretarea autentică a muzicii liturgice, astfel încât cuvântul lui Dumnezeu, înveșmântat în podoabă sonoră, să fie înțeles de toți cre­dincioșii. Psalmodierea este o cale de susţinere a rugăciunii liturgice, dar chiar și a rugăciunii isihaste, după cum ne încredințează Sfântul Grigorie Sinaitul: „Mintea aflată în rugăciune, obosind, îşi pierde vigoarea în ea. Însă, cântând puţin, stăruieşte în cea mai mare parte din vreme în rugăciune”1.

În acest context, urmând îndemnului psalmistului, „Lăudați, tineri, pe Domnul!” (Psalmul 112, 1), la Secțiunea A. Interpretare, în cele două etape ale festivalului-concurs - mitropolitană și națională, elevi ai seminariilor și liceelor teologice, îndrumați de profesorii lor de muzică, ne-au adus bucuria psalmodierii, ca izvor de pace și de iubire față de Dumnezeu și de semeni, valorificând, totodată, lucrări din repertoriul unor compozitori români.

La sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, grupurile psaltice, calificate în etapa națională, au oferit răspunsurile la Sfânta Liturghie în șase biserici bucureștene, evidențiindu-se, astfel, cea mai importantă dimensiune a festivalului-concurs, cea liturgică. Conferința „200 de ani de românire. Imnografi şi cântăreţi bisericeşti pe teritoriul românesc”, la care au fost invitați profesori și cercetători în domeniul muzicologiei bizantine, din România și din afara țării, concertul de muzică psaltică de la Universitatea Națională de Muzică din Bu­cu­rești și concursul de interpretare de la Palatul Patriarhiei întregesc seria manifestărilor culturale, incluse în etapa națională, organizată în perioada 25-27 octombrie 2023, la București.

Din anul 2010 până în prezent, Festi­va­lul-concurs „Lăudați pe Domnul!” include și o secțiune de compoziție, stimulând creativitatea partici­pan­ților și contribuind cu lucrări valoroase la îmbogățirea repertoriului liturgic și muzical românesc. În anul 2023, tematica propusă la cele două categorii ale Secțiunii B. Compoziție - I. Lucrări psaltice și II. Lucrări religioase armonice sau polifonice, este în concordanță cu tematica Anului omagial al pastoraţiei persoanelor vârst­nice și a Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești, pentru că „bătrânii cu cei mai tineri” sunt chemați „să laude numele Domnului” (Psalmul 148, 12-13). Astfel, compozitorii înscriși în concurs au realizat cântări din slujba Sfântului Ioan Damaschin sau lucrări pentru cor mixt/de voci egale, folosind condacul Întâmpinării Domnului, alcătuit de Sfântul Roman Melodul.

Cu bucurie, felicităm pe toți organizatorii acestui festival-concurs și pe colaboratorii acestora: Ministerul Educaţiei, eparhiile Patriarhiei Române, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Palatul Patriarhiei - Centrul de Conferinţe, Catedrala „Sfântul Spiri­don”-Nou, Aşezămintele Brâncoveneşti Biserica „Domniţa Bălaşa”, Biserica „Sfântul Elefterie”-Nou, Parohia „Sfânta Ecaterina” - paraclis universitar, Biserica „Şerban Vodă”, Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti din Bucureşti, Centrul de Presă BASILICA, Tipografia Cărţilor Bisericeşti, Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti, Centrul Cultural-Social „Iustin Patriarhul”, Casa Clerului și Asociaţia Studenţilor Teologi Ortodocşi. Felicităm și grupurile psaltice participante, pe toți compozitorii înscriși în concurs, pe participanții la Conferința „200 de ani de românire. Imnografi şi cântăreţi bisericeşti pe teritoriul românesc” și pe prezentatorii celor două concerte din etapa finală a festivalului-concurs.

Mulțumim publicului din sală și celor care au urmărit acest concert prin intermediul TRINITAS TV, dorindu-vă tuturor sănătate, bucurie și mult ajutor de la Dumnezeu!

 

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Cuvânt rostit la concertul final al Festivalului-concurs național de muzică bisericeascăLăudați pe Domnul!”, ediția a 15-a, Palatul Patriarhiei, vineri, 27 octombrie 2023.

 

Notă:

1 Sfântul Grigorie Sinaitul, în Filocalia sfintelor ­nevoinţe ale desăvârșirii, Ediție jubiliară, volumul 7, trad. din greceşte, introd. şi note de Pr. prof. ­Dumitru Stăniloae, Ed. Institutului Biblic şi de ­Misiune ­Ortodoxă, Bucureşti, 2017, p. 212.